Αλλάζει τη φορολογική της πρακτική στις χώρες της Ευρώπης η Amazon

Αλλάζει τη φορολογική της πρακτική στις χώρες της Ευρώπης η Amazon

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αλλαγή φορολογικής πολιτικής στρέφεται ο κολοσσός λιανεμπορίου Amazon, ο οποίος δεν θα διοχετεύει τις πωλήσεις του στην Ευρώπη μέσω του φορολογικού παραδείσου του Λουξεμβούργου. Η νέα αυτή στρατηγική ξεκίνησε από την 1η Μαΐου και ο αμερικανικός όμιλος έχει αρχίσει να γράφει στα βιβλία του τα έσοδα από πωλήσεις λιανικής σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αντί να τις δηλώνει όλες μέσω Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα The Wall Street Journal, ο αμερικανικός κολοσσός έχει αρχίσει να εμφανίζει έσοδα από τα κατά τόπους καταστήματα στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η WSJ επισημαίνει πως, ανάλογα με το πώς η εταιρεία θα κατανείμει τα κόστη, οι φόροι που θα κληθεί να πληρώσει σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι σημαντικά μεγαλύτεροι. Παράλληλα, η πρωτοβουλία της Amazon ενδεχομένως να δημιουργήσει πιέσεις σε άλλες εταιρείες, ώστε να μιμηθούν το παράδειγμά της.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ξεκινήσει έρευνα για τις φορολογικές τακτικές τις οποίες ακολουθούν πολυεθνικοί όμιλοι με δραστηριότητες στην Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Amazon, η McDonalds και η Apple. Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι και διερευνούν τι συμβαίνει με την Amazon, ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο τα εξής: πιστεύουν πως η φορολογική δομή στο Λουξεμβούργο μπορεί να προσφέρει ένα παράνομο και αθέμιτο πλεονέκτημα στην Amazon έναντι των ανταγωνιστών της. Στις αρχές Μαΐου οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως δεν θα προλάβουν την προθεσμία του Ιουνίου ώστε να εκδοθεί απόφαση σχετικά με το εάν οι φορολογικές συμφωνίες μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Amazon και άλλες εταιρείες, όπως η Apple και η Starbucks, ήταν νόμιμες, γιατί τους λείπουν ακόμα αρκετά στοιχεία. Το Λουξεμβούργο έχει δεχθεί έντονη κριτική διεθνώς μετά τις αποκαλύψεις τον Νοέμβριο σχετικά με τον ρόλο του φορολογικού παραδείσου που έπαιξε ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. Φέρεται να βοήθησε εταιρείες να διοχετεύσουν τα κέρδη τους μέσω του εδάφους του, ούτως ώστε να πληρώνουν χαμηλούς φόρους αντί των υψηλότερων φόρων σε χώρες όπου η εταιρεία είχε μεγαλύτερες πωλήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή