Υπηρεσία Ασύλου, κλειστή από χθες για το κοινό

Υπηρεσία Ασύλου, κλειστή από χθες για το κοινό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές παρενέργειες στη λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου προκαλεί η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Τριάντα πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που, από τον περασμένο Ιανουάριο, είχαν διατεθεί στην Υπηρεσία Ασύλου αποχώρησαν (την Πέμπτη) προκειμένου να επιστρέψουν στους δήμους όπου υπηρετούσαν.

Χθες, η Υπηρεσία Ασύλου ανακοίνωσε ότι στο εξής θα καταγράφει μόνο όσα αιτήματα ασύλου υποβάλλονται ηλεκτρονικά (μέσω Skype), καθώς, λόγω έλλειψης προσωπικού, αδυνατεί να εξυπηρετήσει το σύνολο των αιτημάτων. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι πόρτες της υπηρεσίας (βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Κατεχάκη) θα παραμείνουν στο εξής κλειστές για όσους πρόσφυγες ή μετανάστες θελήσουν να υποβάλουν, εκεί, αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Καθησυχαστικοί, πάντως, εμφανίζονται αξιωματούχοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που έχουν την ευθύνη λειτουργίας της Υπηρεσίας. Μιλώντας χθες στην «Κ» υποστήριξαν ότι η δυσλειτουργία θα αποκατασταθεί το αργότερο μέσα σε δύο εβδομάδες, καθώς έχει δοθεί εντολή να ολοκληρωθούν κατά προτεραιότητα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την επιστροφή στην Υπηρεσία Ασύλου όσων δημοτικών αστυνομικών δεν απορροφηθούν από τη Δημοτική Αστυνομία ή την ΕΛ.ΑΣ. Στην Υπηρεσία Ασύλου απασχολούνταν (μέχρι πριν από λίγες ημέρες) 200 άτομα, παρότι, όπως έχει κατά καιρούς δηλώσει η επικεφαλής της κ. Μαρία Σταυροπούλου, για την αποτελεσματική λειτουργία του μηχανισμού Ασύλου απαιτείται ο υπερδιπλασιασμός των υπαλλήλων της Υπηρεσίας. Πάντως, αρμόδιοι αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι θα συνεχίσουν να καταγράφονται και να εξετάζονται όσα αιτήματα υποβάλλονται μέσω Διαδικτύου (Skype). Ο αριθμός τους αντιστοιχεί περίπου στο 50% του συνόλου των αιτημάτων που μέχρι πρότινος διεκπεραίωνε σε ημερήσια βάση η Υπηρεσία Ασύλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου υπέβαλε στις 8 Δεκεμβρίου 2014 αίτημα προς την αντίστοιχη ευρωπαϊκή (EASO) προκειμένου να ανανεωθούν οι συμβάσεις (έληγαν τον Απρίλιο του 2015) 35 υπαλλήλων της Υπηρεσίας, οι οποίοι αμείβονταν από κοινοτικούς πόρους. Παρότι η ανανέωση των συμβάσεων είχε εδώ και μήνες συμφωνηθεί, η προκήρυξη του διαγωνισμού παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω εκλογών και μετέπειτα κακών κυβερνητικών χειρισμών.

Το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, η Υπηρεσία Ασύλου κατέγραψε 2.992 αιτήματα ασύλου αντί 2.442 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα περισσότερα υπέβαλαν Σύροι υπήκοοι. Ανήλθαν σε 722 αντί 160 πέρυσι. Αντίστοιχα, 551 αιτήματα υπέβαλαν Αφγανοί υπήκοοι και 395 Πακιστανοί υπήκοοι. Από τα στατιστικά στοιχεία που τηρεί η Υπηρεσία προκύπτει ακόμη ότι καθεστώς προστασίας χορηγείται στο 47,4% των αιτούντων. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του Απριλίου Σύροι πρόσφυγες είχαν προχωρήσει σε διαμαρτυρία έξω από τις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας για την καθυστέρηση, που όπως κατήγγειλαν, παρατηρείται στη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Κατά την κινητοποίηση, Σύροι υπήκοοι κατήγγειλαν ότι ενώ έχει ενεργοποιηθεί διαδικασία fast track για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες, υπάρχουν οικογένειες σε καθεστώς αναμονής ακόμα και έξι μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή