Βαρουφάκης: Η επιμονή των πιστωτών στη λιτότητα αποτρέπει τη συμφωνία

Βαρουφάκης: Η επιμονή των πιστωτών στη λιτότητα αποτρέπει τη συμφωνία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυστηρή λιτότητα, στην οποία επιμένουν οι δανειστές, είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν έχει κλείσει η συμφωνία μετά απο τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων. Αυτό υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύτηκε την Δευτέρα στην ιστοσελίδα γνώμης Project Syndicate.

Κι όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η επιμονή των πιστωτών μας σε ακόμα αυστηρότερη λιτότητα, ακόμα και σε βάρος των μεταρρυθμίσεων, "δεν έχει καμία σχέση με την μετακίνηση της Ελλάδας σε έναν βιώσιμο, οικονομικό δρόμο". "Τα πραγματικά τους κίνητρα", γράφει ο κ. Βαρουφάκης, "θα πρέπει να αναζητηθούν απο τους ιστορικούς του μέλλοντος…"

Ο κ. Βαρουφάκης επιχειρεί να καταρρίψει τον "μύθο" – όπως τον χαρακτηρίζει – περί απροθυμίας της Αθήνας να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, χάνοντας την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση των ευρωπαίων εταίρων της.

"Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική", γράφει ο υπουργός Οικονομικών. "Η κυβέρνησή μας θέλει να εφαρμόσει ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες υποστηρίζουν ευρωπαϊκά, οικονομικά think tank. Επιπλέον, έχουμε την μοναδική ευκαιρία να διατηρήσουμε την υποστήριξη του ελληνικού λαού. Αυτό σημαίνει ένα ανεξάρτητο φορολογικό σύστημα, λογικό πρωτογενές πλεόνασμα για πάντα, ένα λογικό και φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σε συνδυασμό με έναν οργανισμό ανάπτυξης, ο οποίος θα εκμεταλλεύται τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία με στόχο την δημιουργία ροής επενδύσεων, μία πραγματική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την απελευθέρωση αγορών αγαθών και υπηρεσιών κλπ. Αν, λοιπόν η κυβέρνησή μας επιθυμεί να κάνει όλα αυτά τα οποία αναμένουν οι εταίροι μας, γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία; Ποιό είναι το πρόβλημα;"

Οι δανειστές της Ελλάδας επιμένουν σε ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, γεγονός το οποίο αποτρέπει την ανάκαμψη και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης. "Και η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να δεχθεί μία θεραπεία η οποία, μετά απο πέντε χρόνια, έχει αποδειχθεί χειρότερη απο την ασθένεια.."

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή