«Ζωντανό» ακόμα το έργο του Μ. Παπαγιαννάκη

«Ζωντανό» ακόμα το έργο του Μ. Παπαγιαννάκη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η πραγματική ζωή δεν θέλει θεωρίες, θέλει απαντήσεις. Λέω ένα πράγμα και σκέφτομαι αμέσως, μπορεί να εφαρμοστεί εάν είμαι στην εξουσία; Αν ναι, αυτό είναι η δύναμη της εξουσίας». Το έλεγε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, το θύμισε χθες ο Σάκης Κουρουζίδης. Σήμερα, συμπληρώνονται έξι χρόνια από τον θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη και η κατάμεστη αίθουσα χθες, στο Μουσείο Μπενάκη, έδειξε ότι η δύναμη του έργου του και των λόγων του παραμένoυν ακόμα ισχυρές.

Το έργο του Παπαγιαννάκη κινήθηκε σε τρεις άξονες: στην αριστερά, στην πολιτική οικολογία και στην Ευρώπη. Ηταν, ίσως, ο πιο «ευρωπαϊστής» Ελληνας ευρωβουλευτής, μιας και ολοκλήρωσε τρεις θητείες, από το 1989 ώς το 2004, στην Ευρωβουλή. «Η τεκμηριωμένη ανάλυση της κάθε πολιτικής συγκυρίας ήταν το μέσο για τη δράση του Μιχάλη Παπαγιαννάκη», ανέφερε στην εκδήλωση ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που θύμισε τη διαδρομή του Παπαγιαννάκη στην Αριστερά, εστιάζοντας στην κοινή του πορεία με τον Αγγελο Ελεφάντη. «Οι δύο τους αντιπροσώπευαν τις δύο ψυχές της ανανεωτικής Αριστεράς» επεσήμανε ο Ηλίας Νικολακόπουλος.

«Αντιλαμβανόταν την πολιτική ως έναν ακόμα κλάδο έρευνας και επιστήμης και με αυτόν τον τρόπο είχε διαμορφώσει ένα συνεκτικό σύστημα αξιών και αντιλήψεων» τόνισε ο νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος επιχείρησε να μεταφέρει το στίγμα των ιδεών του Μιχάλη Παπαγιαννάκη στο σήμερα. «Η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης είναι η πιο αριστερή πρόταση που γνωρίζω σε σχέση με την πορεία του κόσμου» ανέφερε, όπως θύμισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Ηταν ένας πολιτικός γοητευτικός σε όλους τους πολιτικούς χώρους», σημείωσε ο Σάκης Κουρουζίδης, διευθυντής της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης. Και το αποδεικνύει η παρουσία στην εκδήλωση των νυν υπουργών Νίκου Βούτση και Παναγιώτη Λαφαζάνη, του αντιπρ. της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα, του Διονύση Σαββόπουλου, του Γιώργου Καμίνη, του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, της Αννας Καραμάνου, του Κώστα Λαλιώτη, του Φώτη Κουβέλη και πολλών στελεχών της ΔΗΜΑΡ, αλλά και των «Φίλων των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας», που διοργάνωσαν την εκδήλωση. Στα ΑΣΚΙ, άλλωστε, κληροδότησε ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης τα αρχεία του από τα χρόνια της Ευρωβουλής, περί τα 8.000 τεκμήρια, που διατίθενται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. «Οι θέσεις του για τον ευρωπαϊσμό και την οικολογία διατηρούν ακόμα τη δύναμή τους», δήλωσε στην «Κ» το ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς, Μιχάλης Σαμπατακάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή