Open House Athens, ματιές στην τέχνη του αθηναϊκού ζην και κατοικείν

Open House Athens, ματιές στην τέχνη του αθηναϊκού ζην και κατοικείν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρτιφισιέλ, κυβόλιθοι, υαλότουβλα, γαλβανιζέ, σκοτίες, ανεπίχριστο σκυρόδεμα, ποδιές (παραθύρων), στηθαία, τύμπανα (τρούλων), βάση-κορμός-στέψη, εκλεκτικιστικό, open-plan, φανάρια, όχι αυτά που νομίζετε, τα άλλα… αυτά των κλιμακοστασίων των κτιρίων, στα περισσότερα κυλινδρικό, σε κάποια πιο τετραγωνισμένο, όπως στην πολυκατοικία της οδού Δεινοκράτους 123, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία και το jargon του αρχιτεκτονικού σιναφιού, που οι πρόσχαροι εθελοντές ανέφεραν στις διεξοδικές ξεναγήσεις τους για τα εξωτερικά και εσωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά, τις τεχνικές και τα υλικά δόμησης κτιρίων που συμμετείχαν στο πρόσφατο Open House Athens 2015.

Και φέτος πλήθος κόσμου, από φοιτητές αρχιτεκτονικής και τουρίστες μέχρι οικογένειες με καρότσια (!) και καλλιτέχνες, αψήφησαν τις υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου Σαββατοκύριακου και επιδόθηκαν σε έναν διήμερο αρχιτεκτονικό μαραθώνιο στις κεντρικές συνοικίες, αλλά και στα προάστια της Αθήνας. Περιμένοντας στωικά σε ουρές, που σχηματίζονταν σε πεζοδρόμια και πλατώματα, ιδίως, σε κάποια από τα κτίρια όπου οι χώροι τους δεν τους επέτρεπαν πολυπληθέστερες ταυτόχρονες διελεύσεις, το κοινό ανυπομονούσε να επανανακαλύψει ουσιαστικά την πόλη, στο πλαίσιο μιας πρωτότυπης αρχιτεκτονικής αφήγησης, να ενημερωθεί για πιο τεχνικά στοιχεία, να ακούσει λεπτομερείς περιγραφές, εμπλουτισμένες με ιστορικές αναφορές για την εξέλιξη ρυθμών, ρευμάτων και σχολών αρχιτεκτονικής, καθώς και για τους ίδιους τους δημιουργούς των ξεχωριστών αυτών οικοδομημάτων. Με λίγα λόγια, να διευρύνει τις αντιλήψεις του σχετικά με την τέχνη του αθηναϊκού ζην και κατοικείν.

Αρκετοί αγωνιούσαν να απαθανατίσουν στιγμές από τους προσωπικούς χώρους διημέρευσης και ύπνου ιδιωτικών επαύλεων, όπως στο κατακόρυφο συγκρότημα κατοικιών της οδού Ανθηρού 10Α στον Αλιμο, άλλοι να φανταστούν ότι βουτούν για μια στιγμή στις πισίνες δωμάτων με πανοραμική θέα στην πόλη, όπως στην πολυκατοικία της οδού Δαμοκλέους 1 στο Γκάζι, ορισμένοι να πιάσουν κουβέντα με τους ιδιοκτήτες για να αποκομίσουν την αίσθηση του βιώματος στον εκάστοτε χώρο, όπως στο Box One στο Ρουφ, κάποιοι να νιώσουν ένοικοι για λίγα λεπτά πολυτελών διαμερισμάτων, όπως στο One Athens στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, μερικοί να περιηγηθούν σε πολιτιστικές θερμοκοιτίδες και bar (με το φως της ημέρας!), όπως στο Ρομάντσο στο Γεράνι, και άλλοι να προσομοιάσουν το εργασιακό τους περιβάλλον σε πλήρως ανακαινισμένους ή ανακατασκευασμένους χώρους γραφείων, όπως αυτά της δικηγορικής εταιρείας PotamitisVekris στο Κολωνάκι και της αρχιτεκτονικής εταιρείας CFCompany στον Ταύρο.

Hταν μια υπέροχη διοργάνωση, που μακάρι να επεκταθεί σύντομα και σε άλλες πόλεις της χώρας, αναδεικνύοντας το παραδοσιακό, αλλά και το πιο σύγχρονο πρόσωπο του αστικού κτιριολογικού τους πλούτου! Για την ώρα, το μόνο σίγουρο είναι το ανανεωμένο ραντεβού για το ΟΗΤ15 τον προσεχή Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη! Καλή αντάμωση!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή