Η Ελλάδα χρειάζεται ξανά εκλογές

Η Ελλάδα χρειάζεται ξανά εκλογές

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα περισσότερα σενάρια για την Ελλάδα είναι απογοητευτικά. Η χώρα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων, να μετατρέψει υποχρεωτικά τις καταθέσεις σε τραπεζικό κεφάλαιο, να εγκαταλείψει το ευρώ και ούτω καθ’ εξής.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μία πιθανότητα, τελικά, τα πράγματα να μην έχουν τόσο άσχημη κατάληξη. Ολοι όσοι ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό της Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να εργαστούν σκληρά, ώστε να ακολουθηθεί η λιγότερο οδυνηρή πορεία. Αυτό μάλλον προϋποθέτει ο κ. Τσίπρας όχι μόνον να ανακαλέσει όσα έχει πει, αλλά και να προκηρύξει νέες εκλογές.

Η χρονική στιγμή είναι δύσκολη εξαιτίας μιας σειράς εκκρεμών πληρωμών, που πρέπει να κάνει η Αθήνα στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ το επόμενο τρίμηνο, αλλά εφικτό. Το ουσιαστικό πρώτο βήμα είναι η Ελλάδα να κλείσει βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές της: να αποδεσμεύσει δάνεια 7,2 δισ. ευρώ και να αποφύγει τη χρεοκοπία, η οποία σε αντίθετη περίπτωση μάλλον θα συμβεί τον Ιούνιο. Δεδομένου ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών, αυτή δεν θα είναι εύκολη.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί πως θα υπάρξει συμφωνία, οπότε ίσως αυτό υποδηλώνει ότι είναι έτοιμος για συμβιβασμό. Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνει η Αθήνα, σχετίζεται με το συνταξιοδοτικό της σύστημα. Είναι μη βιώσιμο, εν πολλοίς, γιατί επιτρέπει μια σειρά εξαιρέσεων, ώστε να μπορούν πολλοί εργαζόμενοι να συνταξιοδοτηθούν πολύ νωρίτερα από τη συμπλήρωση του επίσημου ηλικιακού ορίου. Από την άλλη πλευρά, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα πρέπει να προετοιμαστούν να συμβιβαστούν στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Αν και έχουν δίκιο να επιμένουν στο να μην υπαναχωρήσει η Ελλάδα σε όσες μεταρρυθμίσεις έκανε και βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά της, δεν χρειάζεται να διαλύσουν περαιτέρω το προστατευτικό πλαίσιο για τους εργαζομένους.

Υποθέτοντας πως μία τέτοια βραχυπρόθεσμη συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, ακόμη τρία ερωτήματα παραμένουν.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ να δεχθεί τη συμφωνία;

Πώς θα χρηματοδοτηθεί η Αθήνα, ενόσω θα επεξεργάζεται μια πιο μακρόπνοη συμφωνία;

Και, τρίτον, είναι έτοιμοι Ελλάδα και πιστωτές να καταλήξουν σε πολυετή συμφωνία, η οποία θα προϋποθέτει νέες μεταρρυθμίσεις και ενδεχομένως νέα δάνεια άνω των 50 δισ. ευρώ;

Ισως η καλύτερη απάντηση στα εν λόγω ερωτήματα να είναι μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Θα ήταν ένας τρόπος για τον κ. Τσίπρα να εκδιώξει τους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του, να διασφαλίσει την εντολή από τους εκλογείς για διαπραγμάτευση νέου πακέτου σωτηρίας και να έχουν και οι πιστωτές μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η Αθήνα θα ακολουθήσει τις δεσμεύσεις της. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας θα καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια να πείσουν τα αντίστοιχα Κοινοβούλιά τους να εγκρίνουν ένα πακέτο 50 δισ. ευρώ επιπλέον για την Ελλάδα με την αίσθηση ότι θα της διοχετεύσουν αυτήν τη φορά χρήματα για καλό σκοπό μετά τον κακό. Βέβαια, το ΔΝΤ δεν θα δείξει πρόθυμο να διαδραματίσει κάποιον ρόλο, αλλά, εάν δεν το κάνει, ίσως δεν υπάρξει στήριξη του γερμανικού Κοινοβουλίου. Η καλύτερη χρονική στιγμή για νέες εκλογές ίσως είναι τον Ιούλιο, αφότου διασφαλιστεί βραχυπρόθεσμη συμφωνία και πριν γίνει διαπραγμάτευση μιας μακροπρόθεσμης. Με αυτό το σενάριο ο κ. Τσίπρας θα συμφωνήσει σε ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα τώρα και θα τα καταθέσει στη Βουλή. Οι πιο σκληροπυρηνικοί του κόμματός του ίσως αντιδράσουν. Οπότε μάλλον θα χρειαστεί την αντιπολίτευση. Οι πιστωτές θα αποδεσμεύουν τα εναπομείναντα 7,2 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο πακέτο, αλλά επειδή δεν αρκούν για να καλύψει η Ελλάδα τις ανάγκες της μέσα στο καλοκαίρι, η ΕΚΤ θα επιτρέψει στις τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα κρατικά ομόλογα. Μετά ο κ. Τσίπρας μπορεί να προκηρύξει εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή