Μια, ατυχής, σύγκριση Ελλάδας και Βρετανίας

Μια, ατυχής, σύγκριση Ελλάδας και Βρετανίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κάνει μια σύγκριση μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Οπως σημειώνει, οι δύο χώρες είχαν υποστεί αντίστοιχους δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς το 2010. Ωστόσο, η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα τη βύθισε στη γνωστή κρίση, ενώ οι πιο μετριοπαθείς πολιτικές δημοσιονομικού εξορθολογισμού, που ακολουθήθηκαν στη Βρετανία, οδήγησαν τη χώρα στην ανάκαμψη. Αλήθεια, είχε πρωτογενές έλλειμμα 12% του ΑΕΠ η Βρετανία το 2010; Επιπλέον, ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής καθορίστηκε από δύο παράγοντες: Από το μέγεθος του ελλείμματος και από τα χρήματα που είχαν διάθεση να μας δανείσουν οι πιστωτές. Και εξ όσων είναι γνωστά, η Βρετανία δεν είχε πρωτογενές έλλειμμα 12% του ΑΕΠ και επίσης δεν έψαχνε δανεικά εκτός αγορών. Αρα μάλλον ατυχής είναι η σύγκριση.

Η τεχνική εταιρεία Μοχλός αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά εισηγμένη, μετά την Ηellas On Line, που διεγράφη από το Xρηματιστήριο στη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε. Ετσι ο συνολικός αριθμός των εισηγμένων μειώθηκε στις 231 εταιρείες. Αριθμός που παραμένει ιδιαίτερα υψηλός για τα δεδομένα του χρηματιστηρίου με βάση την εικόνα εμπορευσιμότητας. Από το σύνολο των μετοχών, 68 είναι σε αναστολή ή υπό επιτήρηση. Το 2014 είχαμε 7 διαγραφές εισηγμένων. Οι πέντε εξ αυτών (Ριντένκο, Εικόνα-Ηχος, Ιμπέριο-Αργω Γκρου, Alapis, Fashion Box) διεγράφησαν λόγω οικονομικών προβλημάτων και για να προστατευθούν οι επενδυτές. Υπήρξαν και δύο διαγραφές (Cyclon, Μαΐλλης) εξαιτίας ισάριθμων δημοσίων προτάσεων.

«Ξεσκονίζουν» τα διαθέσιμα

Αίτημα προς τα ασφαλιστικά ταμεία να τον ενημερώσουν για το ύψος των διαθεσίμων που έχουν στις τράπεζες, το επιτόκιο με το οποίο τα τοκίζουν, καθώς και τον τρόπο επιλογής της συγκεκριμένης τράπεζας (π.χ. εάν έγινε διαγωνισμός) απέστειλε στις διοικήσεις των οργανισμών ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δ. Στρατούλης. Καθώς εδώ και καιρό τα διαθέσιμα των Ταμείων αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης σχετικά με το αν πρέπει να μεταφερθούν στην ΤτΕ και να μετατραπούν σε κρατικά ρέπος, ή όχι, ο υπουργός ζητάει στοιχεία, από τα οποία θα προκύψει και το πραγματικό ύψος των… διαθέσιμων διαθεσίμων, καθώς για 2 δισ. ακούμε και 2 δισ. δεν βλέπουμε…

Δεν γνωρίζει η αναπληρώτρια τα σχέδια του υπουργού

Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη δεν είχε καμία ενημέρωση για την ανακοίνωση που εξεδόθη σχετικά με τις αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων. Προφανώς και γνωρίζει το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, ωστόσο την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης. Μάλιστα, την ερχόμενη Παρασκευή οι εκπρόσωποι του κλάδου θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών για να συζητήσουν επί του πλαισίου που ανακοινώθηκε. Είναι άγνωστο προς το παρόν εάν θα συμμετάσχει και η κ. Βαλαβάνη.

Παίζοντας, για πολύ καιρό, με τις απαγορευμένες λέξεις

Χαμένος φαίνεται ότι πήγε ο κόπος της κυβέρνησης να «βαφτίσει» τη γνωστή σε όλους μας από το 2010 τρόικα σε «θεσμούς». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, αναφέρει σε δύο σημεία τη λέξη «τρόικα». Η… απαγορευμένη λέξη υπάρχει τόσο στο γαλλικό πρωτότυπο όσο και στη μετάφραση του κειμένου της συνέντευξης που απεστάλη από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας. Το τελευταίο πάντως φρόντισε να μας επισημάνει ότι η χρήση της λέξης «τρόικα» από τον κ. Σταθάκη γίνεται διότι αναφέρεται σε πράξεις των δανειστών στο παρελθόν, τότε που «επιτρεπόταν» η χρήση της λέξης. Ας σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Σταθάκης δεν χρησιμοποιεί ούτε τη λέξη «θεσμοί» και επιλέγει να χρησιμοποιήσει τη φράση «Ευρωπαίοι εταίροι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή