Πιέσεις σε φορείς Κεντρικής Διοίκησης

Πιέσεις σε φορείς Κεντρικής Διοίκησης

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, δηλαδή των υπουργείων και των οργανισμών που εποπτεύουν, στρέφει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση για να αντλήσει κεφάλαια ώστε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της χώρας, δεδομένου ότι από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους δεν υπάρχει σημαντική συμμετοχή στην παροχή των ταμειακών τους διαθεσίμων. Χθες, ο αν. υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας εξέδωσε απόφαση με την οποία καλεί τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης να καταθέσουν έως τις 5 Ιουνίου σε λογαριασμό της ΤτΕ τα διαθέσιμά τους που βρίσκονται σε αδρανείς λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών. Σύμφωνα, δε, με το ΥΠΟΙΚ, εκτιμάται ότι τα έσοδα από τους αδρανείς λογαριασμούς των 1.039 φορέων δεν ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης έχουν γενικότερα ταμειακά διαθέσιμα της τάξης των 500-600 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία η κυβέρνηση πιέζει να περάσουν σε λογαριασμό της ΤτΕ, ώστε να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί η αποπληρωμή της δόσης της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ που ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Η στροφή προς τα διαθέσιμα των εν λόγω οργανισμών γίνεται διότι Ταμεία και δήμοι δεν έχουν προχωρήσει έως τώρα στην κατάθεση των δικών τους διαθεσίμων στην ΤτΕ. Χθες, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΑΤ δεν αποφάσισε (για τρίτη φορά) τη μεταφορά 100 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του Ταμείου στην ΤτΕ, καθώς η συνεδρίασή του διεκόπη έπειτα από μαζικό διάβημα των εκπροσώπων της ΟΤΟΕ.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τις διοικήσεις των Ταμείων να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στην κεντρική τράπεζα, ο αν. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλης απέστειλε επιστολή προς τις διοικήσεις όλων των Ταμείων, με την οποία ζητεί ενημέρωση για το ύψος των διαθεσίμων που διαθέτουν σε εμπορικές τράπεζες, το επιτόκιο με το οποίο τα τοκίζουν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επελέγη η συγκεκριμένη τράπεζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή