Γιουνκέρ: Μέτρα 1,8 δισ., αλλαγές στο ασφαλιστικό

Γιουνκέρ: Μέτρα 1,8 δισ., αλλαγές στο ασφαλιστικό

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πλαίσιο της συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί με ορόσημο τις αρχές Ιουνίου και θα ακύρωνε τα σενάρια περί στάσης πληρωμών από την Ελλάδα και εξόδου της από την Ευρωζώνη παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΝΙ, επί της ουσίας κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει δημοσιονομικά μέτρα (με επίκεντρο τις αλλαγές στον ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδίδουν 1,8 δισ. ευρώ), να προχωρήσει στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και εμφανίστηκε πρόθυμος να παραπεμφθούν οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά για το φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Ξεκαθάρισε, δε, ότι η συμφωνία θα πρέπει να είναι συνολική και θα περιλαμβάνει και το ΔΝΤ. Ειδικότερα:

1. ΦΠΑ: «Η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Ελληνες δεν το κάνει αυτό. Το κέρδος θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ (σ.σ. περί το 1,8 δισ.) και δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο».

2. Ασφαλιστικό: Ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε άγνοια για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά σημείωσε ότι «δεν μπορεί ολόκληρο το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα να γίνει πιο δαπανηρό και χρειάζεται να το οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση». Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και την πρόταση για κατάργησή τους υποστήριξε πως «είναι ουσιώδους σημασίας διότι ο αριθμός των Ελλήνων που επωφελούνται είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι σε άλλες χώρες».

3. Εργασιακά: Τάχθηκε υπέρ της μετάθεσης κάποιων μεταρρυθμίσεων για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο «υπό τον όρο ότι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν οι ελληνικές αρχές είναι προβλέψιμος», όπως στο θεμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Είμαι έτοιμος να μη συμβιβαστώ σε αυτό, αλλά να το αναβάλω για το δεύτερο μισό του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει τίποτα από τώρα μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο για να αλλάξει η παρούσα νομοθεσία. Οι Ελληνες υπόσχονται και υπόσχονται διαρκώς ότι δεν θα κάνουν μονομερείς ενέργειες, αλλά έκαναν». Να μη γίνουν μονομερείς ενέργειες ζήτησε και για τον κατώτατο μισθό.

4. Ιδιωτικοποιήσεις: «Πρέπει να έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί τα νούμερα αλλάζουν. Σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα είναι 22 δισ., ενώ μετά υπήρξε μία πρόταση για 17 δισ., τώρα το ποσό είναι χαμηλότερο και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο».

5. Συμφωνία: Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι κάνει τα πάντα ώστε η συμφωνία να κλείσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. «Εχουμε χάσει μήνες. Η καλύτερη ιδέα θα ήταν να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Δεν είμαστε, όμως, ακόμη σε αυτό το σημείο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «είμαι υπέρ μιας πλήρους συμφωνίας τώρα, η οποία θα περιγράφει και θα εφαρμόζει μέτρα για το πολύ άμεσο χρονικό διάστημα και αυτά τα μέτρα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν τώρα θα έπρεπε να αποφασιστούν τώρα ή τουλάχιστον να περιγραφούν με τη σύμφωνη γνώμη των τριών θεσμών». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι εάν η Κομισιόν «δεν είχε στενή σχέση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι πιθανό να μην καταλήγαμε ποτέ».

6. Ρόλος ΔΝΤ: «Χρειαζόμαστε μια συμφωνία και των τριών θεσμών», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι εάν υπάρξει τεχνικού επιπέδου συμφωνία (staff level agreement) «θα πρέπει να εμπλακεί και το ΔΝΤ».

7. Ολιγάρχες: «Θα πρέπει επίσης να κάνουμε τεράστια προσπάθεια στον τομέα της αγοράς προϊόντων. Εκεί δεν γίνεται τίποτα, με τους ολιγάρχες. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων».

8. Grexit: «Δεν είμαι υπέρ της χρεοκοπίας ή του Grexit», αλλά «οι Ελληνες πρέπει να καταλάβουν ότι και οι ίδιοι είναι βασικοί παίκτες σε αυτό. Θα πρέπει να το αποτρέψουν». Ο ίδιος σημείωσε ότι «θέλω η Ελλάδα να είναι ένα όσο γίνεται πιο εποικοδομητικό μέλος στη Ζώνη του Ευρώ. Ισως άλλοι δεν μοιράζονται την προσέγγιση του κοινού νου. Αλλά δεν θα σχολιάσω τις προθέσεις άλλων. Θα κάνω τα πάντα να αποφύγω αυτά τα σενάρια».

9. Μέτρα ελέγχου κίνησης κεφαλαίου: «Δεν είμαι υποστηρικτής της χρησιμότητας των ελέγχων κίνησης κεφαλαίων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τον Ιούνιο, αυτό είναι σίγουρο. Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος. Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι αυτό λειτούργησε στην Κύπρο κι έτσι θα μπορούσε να λειτουργήσει και στην Ελλάδα. Δεν ισχύει αυτό. Πρόκειται για μια τελείως διαφορετική περίπτωση».

10. Πρόωρες εκλογές και δημοψήφισμα: «Αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει δημοψήφισμα, δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε. Εάν θέλουν να πάνε σε πρόωρες εκλογές, είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Δεν το ενθαρρύνω, όμως, γιατί δεν θα άλλαζε τίποτα. Εάν οι Ελληνες πάνε σε εκλογές, αυτό δεν θα ακυρώσει την άποψη των άλλων 19 δημοκρατιών. Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να μπορούσε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών να αλλάξει την απόφαση άλλων κοινοβουλίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή