Νέα πρόταση για αρχειοθέτηση υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ

Νέα πρόταση για αρχειοθέτηση υπόθεσης ΕΛΣΤΑΤ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αρχειοθέτηση, για δεύτερη φορά, της υπόθεσης που αφορά καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του δημόσιου ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ το 2009, επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, με τον ισχυρισμό ότι η χώρα έτσι κατέφυγε σε μνημόνιο, προτείνει στο δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας εφετών, Αντώνης Λιόγας. Ο εισαγγελικός λειτουργός, στην πρότασή του, σημειώνει ότι δεν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στον επικεφαλής της αρχής Ανδρέα Γεωργίου και σε άλλα δύο στελέχη της Αρχής και ότι δεν υπήρξε παράνομη πράξη που να σχετίζεται με διόγκωση του ελλείμματος. Είναι η δεύτερη φορά που προτείνεται η αρχειοθέτηση της συγκεκριμένης υπόθεσης και τον τελευταίο λόγο θα έχει τώρα το Συμβούλιο των Εφετών.

Η υπόθεση απασχολεί δύο και πλέον χρόνια τις δικαστικές αρχές, μετά τις καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, που διετέλεσε μέλος της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος. Οι καταγγελίες αυτές είχαν κινητοποιήσει τον τότε οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόριο Πεπόνη, ο οποίος και είχε διατάξει έρευνα, απαγγέλλοντας, μετά το πέρας της, κατηγορίες στον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και σε ακόμη δύο στελέχη της Αρχής. Ο ίδιος ο Ανδρέας Γεωργίου, αλλά και η Eurostat, με έγγραφα είχαν καταρρίψει τις καταγγελίες Γεωργαντά. Γι’ αυτό, η ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη, που είχε χειριστεί μετά την εισαγγελική έρευνα την υπόθεση, την είχε κλείσει με τυπικές κλήσεις χωρίς να λάβει καν απολογίες από τους εμπλεκομένους. Λίγους μήνες αργότερα, και ο εισαγγελέας Εφετών, Ιωάννης Κούτρας, είχε ταχθεί υπέρ της αρχειοθέτησής της. Κι ενώ η υπόθεση όδευε στο αρχείο, η Ζωή Γεωργαντά και ένα ακόμη πρώην μέλος της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, ο Νικ. Λογοθέτης, κατέθεσαν νέα καταγγελία, ότι έγγραφα είχαν χαθεί από την αρχική δικογραφία. Η καταγγελία τους οδήγησε, το περασμένο καλοκαίρι, το Συμβούλιο Εφετών σε απόφαση για περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή