Συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ για πιθανό Brexit

Συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ για πιθανό Brexit

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Βερολίνο, τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, θα συναντηθούν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειες ενοποίησης της Ευρωζώνης λόγω απειλής εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχει και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αναμένεται να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Λονδίνου, οξύνοντας την καχυποψία της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συζήτηση θα αφορά την εκπόνηση κοινού «οδικού χάρτη» για το μέλλον της Ευρωζώνης, όπως έχει ζητηθεί από τον κ. Γιουνκέρ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Η χρονική συγκυρία της άτυπης συνόδου, όμως, που έπεται της εκλογικής νίκης των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον στις βρετανικές εκλογές και της δέσμευσής του για πραγματοποίηση δημοψηφίσματος αναφορικά με την παραμονή -ή μη- της χώρας του στην Ε.Ε, δημιουργεί την εντύπωση ότι ο οδικός χάρτης αφορά την προετοιμασία της Ενωσης για ενδεχόμενο Brexit.

«Η περαιτέρω ενσωμάτωση της νομισματικής ένωσης βρίσκεται στα τελικά της στάδια, ενώ η θητεία του κ. Κάμερον μόλις ξεκινά», είπε στέλεχος της Ενωσης, επιβεβαιώνοντας ότι η συνάντηση στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζητάει την καθυστέρηση της ενσωμάτωσης αυτής και τη μεταρρύθμιση των υπαρχουσών συνθηκών, όπως τόνισε ο κ. Κάμερον στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία «Τσέκερς» στο Μπάκιγχαμσαϊρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή