Σε υψηλά επίπεδα οι «ακούσιες νοσηλείες» στην Ελλάδα

Σε υψηλά επίπεδα οι «ακούσιες νοσηλείες» στην Ελλάδα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ υψηλά επίπεδα είναι στη χώρα μας οι «ακούσιες νοσηλείες», δηλαδή νοσηλείες που γίνονται με εισαγγελικές εντολές σε ψυχιατρικά τμήματα του ΕΣΥ.

Οπως σημείωσε το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ανοίγοντας τις εργασίες συνεδρίου για την ψυχική Υγεία που διεξήχθη στην Αθήνα, ο αριθμός εισαγγελικών εντολών και ακούσιων νοσηλειών, έχει φτάσει σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά και αφορά συχνά πάνω από το 60% των νοσηλειών στα ψυχιατρικά τμήματα είτε των ψυχιατρικών νοσοκομείων είτε των γενικών νοσοκομείων.

«Υπολογίζεται πως χρειαζόμαστε πλέον τέσσερις κλίνες κάθε μέρα για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού για ακούσιες νοσηλείες. Που σημαίνει πως στην Αττική χρειαζόμαστε κατ΄εκτίμηση πάνω από 20 κλίνες κάθε μέρα μόνο για τη νοσηλεία ασθενών κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Και όπως η καθημερινή εμπειρία δείχνει, κάτω από την πίεση αυτή η πλήρης αποδιοργάνωση των ψυχιατρικών κλινικών είναι πλέον γεγονός», ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ξανθός τόνισε την ανάγκη επανεξέτασης του θεσμικού πλαισίου των ακούσιων νοσηλειών, και προανήγγειλε την θέσπιση κατευθυντήριων οδηγιών -θεραπευτικά πρωτόκολλα- σχετικά με τον τρόπο που θα διεξάγεται η νοσηλεία ενός οξέος περιστατικού συμπεριλαμβανομένης της ακούσιας νοσηλείας. Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έως σήμερα στη χώρα μας, έκανε λόγο για «αρκετές αστοχίες και λάθη σχεδιασμού» προσθέτοντας ότι ο σχεδιασμός που έγινε ήταν «ετεροβαρής και μονόπλευρα προασανατολισμένος στην αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών και όχι στην πρόληψη της ψυχικής νόσου» και χαρακτήρισε ως «επιβεβλημένο» των επανασχεδιασμό της πολιτικής για την ψυχική υγεία, με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόληψη.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης στην ψυχική Υγεία και επικαλέστηκε μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών σύμφωνα με την οποία ο συχνότητα της μείζονος κατάθλιψης έχει αυξηθεί από 3,3% το 2008 στο 8,2% το 2011 και στο 12% το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 25% του πληθυσμού των χωρών της Ε.Ε. παρουσιάζουν κάποια ψυχική διαταραχή. Οπως ανέφερε η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ Francesca Colombo, που βρέθηκε στην Αθήνα για το συνέδριο, τα ψυχικά νοσήματα δεν χαίρουν της προσοχής που τους αρμόζει από τους αρμόδιους φορείς, καθώς μόνο ένας στους τέσσερις ασθενείς λαμβάνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Σύμφωνα με την κα Colombo, απαιτείται ο συντονισμός των υπηρεσιώνσε όλο το σύστημα υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή