Οι ΗΠΑ θέτουν στο G7 το ελληνικό ζήτημα

Οι ΗΠΑ θέτουν στο G7 το ελληνικό ζήτημα

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το ελληνικό ζήτημα περιλαμβάνεται στα θέματα που θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών του G7 την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Δρέσδη της Γερμανίας, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές. Αν και δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα, το θέμα αναμένεται να θέσει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, που προτίθεται να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για «μία δημιουργική και πραγματιστική λύση» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Σύμφωνα, ωστόσο, με διπλωματικές πηγές, οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να υποστηρίξουν επιμέρους ελληνικές θέσεις για το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά. Αντίθετα, ασκούν την επιρροή τους ώστε όλες οι πλευρές να επιδείξουν ευελιξία, που στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και επίτευξη των στόχων του προγράμματος με ισοδύναμα μέτρα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν ανωνύμως σε διεθνή μέσα ότι ανέμεναν πίεση από τους Αμερικανούς στη Δρέσδη για μία λύση στο ελληνικό ζήτημα, λόγω οικονομικών αλλά και γεωπολιτικών ανησυχιών. Αξιόπιστη διπλωματική πηγή, πάντως, τόνισε στην «Κ» ότι οι Αμερικανοί δεν θα μπορούσαν να στηρίξουν επιμέρους αιτήματα της ελληνικής πλευράς, όπως οι «κόκκινες γραμμές» που θέτει στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Οπως σημείωναν, οι ΗΠΑ αφενός δεν συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, αφετέρου δεν θα υποστήριζαν μία συμφωνία «α λα καρτ». Ακόμη και σε σχέση με το ΔΝΤ, όπου λόγω της συμμετοχής τους σε αυτό μπορούν να το επηρεάσουν πιο άμεσα, είναι προσεκτικοί στις παρεμβάσεις τους ώστε να διατηρούν τις ισορροπίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή