Ανησυχητικά πολλές οι «ακούσιες νοσηλείες»

Ανησυχητικά πολλές οι «ακούσιες νοσηλείες»

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ υψηλά επίπεδα είναι στη χώρα μας οι «ακούσιες νοσηλείες», δηλαδή αυτές που γίνονται με εισαγγελικές εντολές σε ψυχιατρικά τμήματα του ΕΣΥ. Οπως σημείωσε χθες ο αναπλ. υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε συνέδριο για την ψυχική υγεία, ο αριθμός εισαγγελικών εντολών αφορά συχνά πάνω από το 60% των νοσηλειών στα ψυχιατρικά τμήματα του ΕΣΥ. «Υπολογίζεται πως χρειαζόμαστε τέσσερις κλίνες κάθε μέρα, για κάθε εκατομμύριο πληθυσμού, για ακούσιες νοσηλείες. Που σημαίνει πως στην Αττική χρειαζόμαστε πάνω από 20 κλίνες κάθε μέρα, μόνο για τη νοσηλεία ασθενών κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Κάτω από την πίεση αυτή, η πλήρης αποδιοργάνωση των ψυχιατρικών κλινικών είναι πλέον γεγονός», ανέφερε.

Ο κ. Ξανθός τόνισε την ανάγκη επανεξέτασης του θεσμικού πλαισίου των ακούσιων νοσηλειών, και προανήγγειλε τη θέσπιση κατευθυντήριων οδηγιών –θεραπευτικά πρωτόκολλα– για τη νοσηλεία οξέων περιστατικών, συμπεριλαμβανομένης της ακούσιας νοσηλείας. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν στοιχεία για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ψυχική υγεία. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, η συχνότητα της μείζονος κατάθλιψης έχει αυξηθεί από 3,3% το 2008 στο 12% το 2013, ενώ στοιχεία του ΟΟΣΑ καταδεικνύουν ότι το 25% του πληθυσμού της Ε.Ε. παρουσιάζει κάποια ψυχική διαταραχή. Οπως ανέφερε η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ Francesca Colombo, που βρέθηκε στην Αθήνα για το συνέδριο, τα ψυχικά νοσήματα δεν χαίρουν της προσοχής που τους αρμόζει από τους αρμόδιους φορείς, καθώς μόνο ένας στους τέσσερις ασθενείς λαμβάνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή