Ηθελαν την απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού

Ηθελαν την απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Ιανουάριο του 2013, η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εξάρθρωσε σπείρα δουλεμπόρων που προωθούσε, με πλωτά μέσα, παράτυπους μετανάστες από τις ακτές της δυτικής Ελλάδας στην Ιταλία. Για συμμετοχή στο κύκλωμα είχαν συλληφθεί 14 άτομα και είχαν προφυλακιστεί τα 13. Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους είχε αφεθεί μόνο ο 46χρονος υπήκοος Ιράκ ονόματι Ιμπραχήμ Μ. ή «Μιχάλης», παρότι είχε ανάμειξη σε διακίνηση παράτυπων μεταναστών από την Αλικαρνασσό στη Ρόδο και στο σπίτι του στο Αιγάλεω είχε βρεθεί εργαστήριο κατασκευής πλαστών εγγράφων. Ο 46χρονος «Μιχάλης» είχε γιορτάσει τη μη προφυλάκισή του μαζί με αξιωματούχο της ΕΥΠ, γνωστό με το ψευδώνυμο «Νικήτα», σε ψητοπωλείο της οδού Κουμουνδούρου, που ανήκει σε υπήκοο Ιράκ και θεωρείται ένα από τα γνωστότερα στέκια δουλεμπόρων στην Αθήνα.

Σήμερα, δύο και πλέον χρόνια αργότερα, ο «Μιχάλης», ο «Νικήτας», ο ιδιοκτήτης του ψητοπωλείου επί της οδού Κουμουνδούρου καθώς και μερικοί ακόμη αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. (ενδεχομένως και του Λιμενικού) βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για σχέσεις επίορκων αξιωματικών με κυκλώματα δουλεμπόρων. Το 90σέλιδο πόρισμα που συνέταξε η υπηρεσία υπεβλήθη στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ενώ γνώση του περιεχομένου του έχει και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης. Ο τελευταίος μάλιστα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, χαρακτήρισε «πολιτική εκτροπή» και «προσβολή του πολιτεύματος» αναφορές στο πρόσωπό του από δύο άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση και φέρεται να σχεδίαζαν την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του υπουργείου, θεωρώντας τον εμπόδιο στη δράση τους. Πρόκειται για έναν αξιωματικό που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής κι έναν ιδιώτη, που φέρεται να διατηρεί προνομιακές σχέσεις με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. και τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αστυνομικός (φέρει τον βαθμό του αστυνόμου Α΄) μετακινήθηκε, όχι τυχαία, την 29η Απριλίου σε υπηρεσία «ψυγείο» εκτός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, ενώ την ίδια τύχη είχε και άλλος αξιωματικός που υπηρετούσε στο τμήμα συντονισμού της Διεύθυνσης.

Ενδείξεις συμμετοχής του σε κυκλώματα δουλεμπόρων είχαν προκύψει ήδη από το 2013, δίχως ποτέ να μετακινηθεί από το πόστο του. Συγκεκριμένα, από έρευνα που είχε διεξαγάγει το 2013 η υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (υπεβλήθη στον εισαγγελέα τον Δεκέμβριο του 2013) προέκυπτε ότι ο εν λόγω αξιωματικός, που κατείχε καίριο πόστο στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, είχε στενή προσωπική σχέση και τακτικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ιρακινό ιδιοκτήτη του ψητοπωλείου στην οδό Κουμουνδούρου και ύποπτο για διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Μάλιστα, παρότι χρησιμοποιούσε σύνδεση κινητού με στοιχεία Πακιστανού υπηκόου, οι συνάδελφοί του από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής είχαν καταφέρει να τον ταυτοποιήσουν στέλνοντας δείγμα φωνής στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Από την έρευνα του 2013 προέκυπτε ότι είχε μεσολαβήσει για την απελευθέρωση περίπου 40 παράτυπων μεταναστών που κρατούνταν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών κατ’ εντολή των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Επιπλέον, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε μεσολαβήσει προκειμένου να εξάγονται στο Ιράκ οχήματα πολυτελείας που είχαν κλαπεί στην Ελλάδα. Ο ίδιος μιλώντας σε άτομα του περιβάλλοντός του αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση του με δίκτυα δουλεμπόρων, αποδίδει την εμπλοκή του ονόματός του σε ενδοϋπηρεσιακά μαχαιρώματα και διευκρινίζει ότι για όλες τις υποθέσεις αποφυλακίσεων κινήθηκε εντός των ορίων της νομιμότητας.

Από πρόσφατες υποκλοπές των τηλεφωνικών του συνδιαλέξεων προκύπτει ότι μιλούσε τακτικά με ιδιώτη, ο οποίος φέρεται να διατηρεί στενή φιλική σχέση με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ενώ διατείνεται ότι έχει προσβάσεις και στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για απάτες, ταυτόχρονα είχε σχέσεις με άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας. Καταγραφείσες συνομιλίες του περασμένου Μαρτίου μεταξύ των δύο αποκαλύπτουν μεθοδεύσεις για την αποπομπή, εντός τεσσάρων μηνών, όπως φέρεται να λένε, του κ. Πανούση, τον οποίο θεωρούν εμπόδιο για τη δράση τους, αλλά και κινήσεις ούτως ώστε στις τακτικές κρίσεις του Σώματος να καταλάμβαναν θέσεις-κλειδιά αξιωματικοί που ανήκαν στη σφαίρα επιρροής τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, ρόλο-κλειδί θα διαδραμάτιζε ο ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Ενδεικτικά, φέρεται να επεδίωκαν την απομάκρυνση από το τιμόνι της Διεύθυνσης Αλλοδαπών τού μέχρι πρότινος επικεφαλής της Γιάννη Φραγκίσκου, ο οποίος πράγματι αποστρατεύτηκε στις πρόσφατες κρίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή