Επιβράδυνση σε ΗΠΑ, Γερμανία το α΄ τρίμηνο διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ

Επιβράδυνση σε ΗΠΑ, Γερμανία το α΄ τρίμηνο διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015 και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Αντιθέτως, θετικά ήταν τα στοιχεία από τη Γαλλία και την Ιαπωνία, αλλά και την Ιταλία, όπου το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2013. Ωστόσο, συγκριτικά με άλλες χώρες η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι ασθενική παρά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη σημαντική υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων σημαντικών νομισμάτων.

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ (περιλαμβάνεται η επίδραση του πληθωρισμού) επιβραδύνθηκε στο 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε και είχε ενισχυθεί κατά 0,5%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Μεταξύ των επτά πλέον ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών (G7) είναι αξιοσημείωτη η απότομη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, που πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,1% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Μάλιστα, πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα μειώσει την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου στο -1% από 0,2% όταν θα ανακοινώσει την Παρασκευή τη δεύτερη εκτίμησή του για το ΑΕΠ της χώρας. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, τότε θα περιοριστεί και άλλο ο ρυθμός ανάπτυξης του ΟΟΣΑ και του G7 το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ θα πληθύνουν οι αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί η αμερικανική οικονομία να παίξει τον ρόλο της ατμομηχανής της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα.

Σημαντική ήταν η επιβράδυνση της ανάπτυξης και στη Γερμανία, της οποίας το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο από ανάπτυξη 0,7% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2014. Επιβράδυνση της ανάπτυξης σημειώθηκε και στη Βρετανία. Αντιθέτως, καλύτερα είναι τα νέα από Γαλλία, Ιαπωνία και Ιταλία, ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι αμφιβάλλουν κατά πόσο είναι διατηρήσιμος αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης. Η Ιαπωνία βγήκε από δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης που προκάλεσε η αύξηση του φόρου πωλήσεων πέρυσι τον Απρίλιο και αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,6% στις αρχές του έτους.

Βελτίωση στη Γαλλία

Η γαλλική οικονομία, που ουσιαστικά έχει μείνει στάσιμη από το 2011, κατάφερε να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,6% στην αρχή του 2015. Η προηγούμενη φορά που η γαλλική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο από 0,2% ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Στην δε Ιταλία, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 0,3% σε τριμηνιαία βάση, για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2013. Σε ετήσια βάση, το πραγματικό ΑΕΠ της Ιταλίας έμεινε στάσιμο, επίδοση που είναι η καλύτερη μετά 13 συναπτά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται πως τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας εφαρμόζουν τεράστια προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (η ΕΚΤ από τον περασμένο Μάρτιο), τα οποία θεωρητικά οδηγούν σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Ολόκληρη η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2015, επίδοση που είχε να πετύχει από το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Ωστόσο οι οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης είναι πολύ χειρότερες αν συγκριθούν με αυτές των ΗΠΑ, της Βρετανίας ή του συνόλου του ΟΟΣΑ. Σε ετήσια βάση η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε στις αρχές του 2015 με ρυθμό 1%, επίδοση που είναι η καλύτερη από το πρώτο τρίμηνο του 2014, όταν είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή