Ισχυρές γυναίκες σε μια ψηφιακή Σαουδική Αραβία

Ισχυρές γυναίκες σε μια ψηφιακή Σαουδική Αραβία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία αποκτούν το δικαίωμα στην οδήγηση, μόνο που θα πρέπει να το κάνουν ανάμεσα σε βασιλιάδες μπαμπουίνους, κρυστάλλινους γίγαντες, χορευτές που παίζουν με τη φωτιά και στρατιώτες-ζόμπι. Αυτό είναι το σκηνικό για το επόμενο βιντεοπαιχνίδι της εταιρείας ΝΑ3Μ με έδρα την Ιορδανία και τη Δανία, της οποίας ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Φαχάντ μπιν Φαϊζάντ αλ Σαούντ, εγγονός του αδελφού του βασιλιά. Η υπόθεση του παιχνιδιού «Saudi Girls Revolution» εκτυλίσσεται στο Ριάντ, που είναι πλούσιο σε νερό. Μια ομάδα γυναικών με αγωνιστικές μηχανές μάχονται εναντίον του τυράννου μονάρχη, όπου μετά τον θάνατο του βασιλιά ανέλαβε την εξουσία και κυβερνά αυταρχικά. Ο χρόνος που έχει επιλεγεί είναι τα τέλη του 21ου αιώνα, όταν ένας παγκόσμιος πόλεμος για την απώλεια των φυσικών πόρων έχει εξαφανίσει τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Γης. Οκτώ ηρωίδες αντικατοπτρίζουν τις διάφορες ομάδες της σαουδαραβικής κοινωνίας. Ντυμένες με παραδοσιακές, πλήρους μήκους, μαύρες ρόμπες, οδηγούν μοτοσικλέτες υψηλής ταχύτητας, εξοπλισμένες με μαγικές ασπίδες.

Στο βίντεο προώθησης που συνοδεύει το παιχνίδι εμφανίζεται η σκιά μιας γυναίκας που βρίσκεται δίπλα σε μοτοσικλέτα και τα μαλλιά της ανεμίζουν ελεύθερα. Καπνός υψώνεται ανάμεσα σε συντρίμμια και βρέχει έντονα, ενώ άξαφνα ένας κόκκινος μετεωρίτης πέφτει από τον ουρανό. Στο βάθος, μια γυναίκα τραγουδάει. Ο πρίγκιπας Φαχάντ, ο οποίος ζει στο Λονδίνο, μεγάλωσε στο εξωτερικό παίζοντας παιχνίδια με ισχυρούς γυναικείους χαρακτήρες, όπως η «Lara Croft» και το «Tomb Raider». Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το 2007, πέρασε δύο χρόνια ως εργαζόμενος σε μια αραβική έκδοση του Facebook. Οπως δήλωσε, ήθελε να «ενδυναμώσει» τις γυναίκες στη χώρα του. «Αν μπορούμε να διηγούμαστε ιστορίες στον κόσμο για τις γυναίκες που οδηγούν, ίσως αυτό να συμβεί και στην πραγματικότητα».

Αρκετοί χαρακτήρες έχουν λάβει τα ονόματά τους από τους συγγενείς του πρίγκιπα, όπως μαρτυρεί ο ίδιος.

Τα βιντεοπαιχνίδια που αγγίζουν την πολιτική, τη θρησκεία και τα κοινωνικά ζητήματα δεν είναι νέα. Στο παιχνίδι «Sims» επιτρέπεται στους παίκτες να δημιουργήσουν γκέι χαρακτήρες από το πρώτο παιχνίδι της σειράς, που κυκλοφόρησε το 2000. Το 2014, στο παιχνίδι «Kim Jong Jetpack», οι παίκτες παίρνουν τον ρόλο του ηγέτη της Β. Κορέας για να σώσουν τον κόσμο από μια εισβολή του κακού μονόκερου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή