Καινοτόμο ναυπηγικό λέιζερ από τη Ρωσία

Καινοτόμο ναυπηγικό λέιζερ από τη Ρωσία

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ. Το πρώτο ναυπηγικό βιομηχανικό λέιζερ κατασκευάζεται στη ρωσική Απω Ανατολή, με στόχο την ανάκτηση ανταλλακτικών από παροπλισμένες μηχανές πλοίων. Το πρωτοποριακό σύστημα θα είναι ικανό να πραγματοποιεί συγκολλήσεις ακριβείας, ενισχύοντας σημαντικά τις ικανότητες του ναυπηγείου Νταλζαβόντ.

«Το σχέδιο αφορά τη δημιουργία του πρώτου βιομηχανικού λέιζερ, με αποκλειστικό σκοπό τη ναυπήγηση πλοίων και τη συνένωση διάφορων μετάλλων, κραμάτων και πλαστικών. Η προηγμένη αυτή μέθοδος θα γίνει σύντομα κτήμα των ναυπηγείων μας, για να εφαρμοσθεί στις επισκευές πλοίων», ανέφερε η εταιρεία των ναυπηγείων Νταλζαβόντ σε δελτίο Τύπου.

Η συγκόλληση μέσω ακτίνων λέιζερ αποτελεί καινοτόμο μέθοδο, που επιτρέπει κολλήσεις ιδιαίτερα μεγάλης ακρίβειας. Οι τομές των υλικών που συγκολλούνται είναι πολύ βαθιές και επιτρέπουν την ένωση ανόμοιων υλικών. Τα υλικά αυτά μπορούν έτσι να υποστούν τεράστια πίεση ή τριβή, χωρίς να αποκολληθούν, ιδανικό για ποντοπόρα πλοία και αεροσκάφη.

Η ευρεία χρήση ρομποτικών συστημάτων επιτρέπει τη συνένωση διαφορετικών υλικών, όπως πλαστικό με μέταλλο, κάτι που ήταν αδύνατο μέχρι πρόσφατα.

Η ρωσική τεχνολογία υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάπτυξη των λέιζερ, έχοντας αφιερώσει μεγάλες προσπάθειες στον τομέα αυτό.

Σοβιετικοί επιστήμονες έδωσαν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των οπτικών αυτών μέσων, προσβλέποντας σε αμυντικές εφαρμογές, χωρίς ωστόσο να δρέψουν τους καρπούς των προσπαθειών τους αυτών.

Ρώσοι επιστήμονες, που τιμήθηκαν με βραβείο Νομπέλ Φυσικής το 1964, άνοιξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη των σύγχρονων λέιζερ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή