Προειδοποίηση ΕΚΤ προς την κυβέρνηση για συμφωνία

Προειδοποίηση ΕΚΤ προς την κυβέρνηση για συμφωνία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο αυστηρό μήνυμα μετέδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην κυβέρνηση, διατηρώντας αμετάβλητο στα 80,2 δισ. ευρώ το όριο της γραμμής χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA.

Η απόφαση προκάλεσε αίσθηση και αμηχανία στην Αθήνα καθώς αναμενόταν τουλάχιστον η συνηθισμένη μικρή αύξηση του ορίου, με αποτέλεσμα κυβερνητικές πηγές να σπεύσουν να διαβεβαιώσουν ότι δεν υπήρξε ελληνικό αίτημα για αύξησή του, διότι με το τρέχον όριο καλύπτονται οι ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών.

Η απόφαση της ΕΚΤ ερμηνεύεται ως ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική πλευρά για την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο η απόφαση να πυροδοτεί άμεσες εξελίξεις. Ουσιαστικά η EKT βάζει σε δοκιμασία το απόθεμα ασφαλείας που διατηρούν οι τράπεζες το οποίο μπορεί εξαντληθεί πολύ γρήγορα αν δεν έχουμε θετικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες.

Τραπεζικές πηγές αναγνωρίζουν ότι η εικόνα των καταθέσεων έχει σταθεροποιηθεί σε σχέση με την κατάσταση του Απριλίου, ωστόσο σημειώνουν ότι οι εκροές συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, ενώ τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σημαντική επιδείνωση της κατάστασης τόσο εξαιτίας διαφόρων αρνητικών δηλώσεων (περί επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών στο τριήμερο ή φορολόγησης των αναλήψεων μετρητών μέσω ATM κ.ά.) όσο και των αυξημένων αναγκών ρευστότητας ενόψει της μεγάλης εξόδου του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το τελευταίο 15νθήμερο οι εκροές καταθέσεων είναι αισθητά μεγαλύτερες της αύξησης του ορίου του ELA κατά 200 εκατ. ευρώ και εκτιμούν ότι το απόθεμα ρευστότητας ύψους έχει συρρικνωθεί πλέον στα 2,5 δισ. ευρώ. Με τη μη αύξηση του ορίου του ELA, εκτιμούν στελέχη τραπεζών, η ΕΚΤ αυξάνει την πίεση, χωρίς ωστόσο να προκαλεί άμεσες εξελίξεις, όπως θα μπορούσε να γίνει αν προχωρούσε σε αύξηση της απομείωσης («κούρεμα») που επιβάλλει στις εγγυήσεις που καταθέτουν οι εγχώριες τράπεζες για να λαμβάνουν ρευστότητα. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος τις επόμενες ημέρες στη διαπραγμάτευση, τότε την επόμενη εβδομάδα η ρευστότητα θα βρεθεί σε εξαιρετικά οριακό σημείο.

Οπως έγραψε χθες η «Κ», την Τρίτη οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα περίπου 300 εκατ. ευρώ έναντι 100 εκατ. ευρώ που ήταν τις προηγούμενες ημέρες. Οι πιέσεις στις καταθέσεις διατηρήθηκαν και χθες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τον περασμένο Απρίλιο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 5 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί μείωση των καταθέσεων κατά 12 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, 8 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και κατά 1,8 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο. Ετσι, το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου η μείωση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων προσεγγίζει τα 27 δισ. ευρώ.

Σε ετήσια βάση οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 27,9 δισ. ευρώ το 2010, κατά 35,4 δισ. ευρώ το 2011 –που αποτελεί και τη χειρότερη επίδοση– κατά 12,8 δισ. ευρώ το 2012, ενώ μικρή ανάκαμψη κατά 1,8 δισ. ευρώ σημειώθηκε το 2013. Το 2014 οι καταθέσεις μειώθηκαν εκ νέου κατά 2,9 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα των εκροών κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και της προκήρυξης εκλογών. Μαζί με τις εκροές του τετραμήνου του 2015 η συνολική μείωση των καταθέσεων από το 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2015 φτάνει τα 104 δισ. ευρώ!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή