Τσίπρας: Μην ακούτε τις Κασσάνδρες

Τσίπρας: Μην ακούτε τις Κασσάνδρες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να παίρνει επάνω του την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και των κρίσιμων αποφάσεων, που θα καθορίσουν την επίτευξη ή όχι συμφωνίας, η διαπραγματευτική διαδικασία εισήλθε από χθες στην τελική ευθεία, με διάχυτη την αίσθηση ότι όποια περιθώρια ελιγμών, χρονικών μεταθέσεων, αναβολών υπήρχαν, έχουν εξαντληθεί. Ο κ. Τσίπρας προήδρευσε χθες σύσκεψης της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και αμέσως μετά απηύθυνε έκκληση για «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στην τελική ευθεία».

Η απόφαση να κάνει δήλωση ο πρωθυπουργός ελήφθη καθώς το στενό επιτελείο των συνεργατών του, αλλά και παράγοντες στης αγοράς, διαμήνυσαν ότι αρχίζει και διαμορφώνεται «σχετική νευρικότητα», που θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν δεν υπήρχε κάποιας μορφής καθησυχαστική διαβεβαίωση, και να έχει άμεσο αντίκτυπο στις τράπεζες. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του κλίματος νευρικότητας ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει το πλαφόν για τις ελληνικές τράπεζες (με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι δεν αιτήθηκε αύξηση), αλλά και η αναφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές (capital controls). «Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται, όμως, να κλείσουμε όλοι τα αυτιά στις Κασσάνδρες, στους κινδυνολόγους. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος ούτε στους μισθούς και τις συντάξεις, ούτε στις τράπεζες, ούτε στις καταθέσεις. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, για να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες. Μάλιστα, άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύονται και τοποθετούνται δημόσια εκπρόσωποι των θεσμών και των εταίρων. «Εχουμε να κάνουμε με τρεις διαφορετικούς θεσμούς, πολλές φορές με αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τους και κυρίως έχουμε να κάνουμε και με εταίρους –πολλές διαφορετικές χώρες– μεταξύ των οποίων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά και εντός των χωρών διαφορετικές πολιτικές σκοπιμότητες. Ως εκ τούτου, το τελευταίο διάστημα μπορεί να υπάρξουν πιέσεις, μπορεί να υπάρξουν πολλοί που θα δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα κινδύνου», τόνισε.

Η σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης πραγματοποιήθηκε όχι στο Μέγαρο Μαξίμου, ως είθισται, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών, σε μια σαφή κίνηση από την πλευρά του πρωθυπουργού να δείξει ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, χαίρει της εμπιστοσύνης του ιδίου και συνολικά της κυβέρνησης και δεν τίθεται ζήτημα αποπομπής του. Παρά τις δημόσιες εκδηλώσεις στήριξης, το κλίμα γύρω από τον κ. Βαρουφάκη παραμένει αρνητικά φορτισμένο και η φημολογία για φυγή του από την κυβέρνηση επιμένει. Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι παραμονές ολοκλήρωσης της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας δεν θα επιθυμούσε σε καμιά περίπτωση να διαχειρισθεί και μια αναταραχή στην κυβέρνηση, που θα μπορούσε, αν μη τι άλλο, να προκαλέσει καθυστερήσεις.

Η Αθήνα έσπευσε χθες να ανακοινώσει ότι στις Βρυξέλλες επρόκειτο να αρχίσει η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας (Staff Level Agreement), ανακοίνωση στην οποία αντέδρασε η άλλη πλευρά. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι προσδοκία της Αθήνας είναι στο Brussels Group να έχει επιτευχθεί μία κατ’ αρχήν, τουλάχιστον, συμφωνία επί των ανοιχτών ζητημάτων πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group, σήμερα, ώστε να μπορεί να γίνει εισήγηση για τη δυνατότητα σύγκλησης του Eurogroup τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Δείτε τι δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή