ΗΠΑ: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάποια πολύ δύσκολα πράγματα

ΗΠΑ: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάποια πολύ δύσκολα πράγματα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει «κάποια πολύ δύσκολα πράγματα» και θα είναι «πρόκληση» για τον Έλληνα πρωθυπουργό να πείσει το εσωτερικό του ακροατήριο γι’ αυτά, δήλωσε o Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Τσίπρα το πρωί της Τετάρτης. Μιλώντας στο London School of Economics, o κ. Λιου παρότρυνε τις δύο πλευρές να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης, ώστε να αποφευχθεί ο αυξανόμενος κίνδυνος ενός ατυχήματος.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που να αντιμετωπίζει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις. Παράλληλα όμως, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ πρέπει να δείξουν αρκετή ευελιξία ώστε να επιτευχθεί ο απαραίτητος συμβιβασμός και να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις. «Κανείς δεν πρέπει να έχει μία ψευδαίσθηση αυτοπεποίθησης ότι γνωρίζει ποιες θα είναι οι συνέπειες μίας κρίσης στην Ελλάδα» είπε, χαρακτηρίζοντας εσφαλμένη την άποψη ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση από μία αρνητική εξέλιξη στις ελληνικές διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι χειρότερες και οι πιο βαθιές επιπτώσεις της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης θα έπλητταν την ίδια την Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Λιου. Ωστόσο, όπως τόνισε, «είναι βαθύτατα προς το συμφέρον των Ευρωπαίων και της παγκόσμιας οικονομίας» να αποφευχθεί ένα ατύχημα – και για να γίνει αυτό, πρέπει να κάνει η Ελλάδα τις κινήσεις που πρέπει, και μαζί της πρέπει να κινηθούν και οι θεσμοί. 

Στην ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε, όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ότι προσπαθεί πάντα να είναι αισιόδοξος. Ωστόσο, όπως τόνισε: «Η τάση για φιλονικία [σ.σ.:brinkmanship στο πρωτότυπο] είναι επικίνδυνο πράγμα όταν το μόνο που χρειάζεται [σ.σ.: για να επέλθει η καταστροφή] είναι ένα ατύχημα….πρέπει η επόμενη προθεσμία να αντιμετωπιστεί ως η τελευταία προθεσμία και να επιλυθεί το θέμα αυτό. Ο κίνδυνος του να πηγαίνουμε από προθεσμία σε προθεσμία είναι ότι αυξάνεται το ρίσκο ενός ατυχήματος».

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Εχουμε ήδη δείξει μεγάλη ευελιξία

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση Λιου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ τόνισε ότι «έχουμε ήδη δείξει την μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτό το πρόγραμμα».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι πληροφορίες του Βερολίνου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν συνάδουν με αυτές που έρχονται από την Αθήνα και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συζητηθεί στην συνάντηση της G-7 στην Δρέσδη, αλλά δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα και δεν θα ληφθούν αποφάσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο Eurogroup.

Ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Βερολίνο αναμένει πίεση από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες για το ελληνικό ζήτημα, ο κ. Γέγκερ απάντησε αρνητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή