Φάιμαν: «Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία τορπιλίζουν την ελάφρυνση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό»

Φάιμαν: «Βρετανία, Δανία, Ιρλανδία τορπιλίζουν την ελάφρυνση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό»

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τορπιλίζουν μια ελάφρυνση της Ελλάδας και της Ιταλίας στο ζήτημα του μαζικού ρεύματος μεταναστών, όπως αποκάλυψε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, λίγο μετά την επίσημη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη στα κράτη – μέλη να εγκρίνουν την ενεργοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης μεταναστών βάσει ποσοστώσεων.

Πρόκειται για τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Δανία, οι οποίες μπλοκάρουν τις σχεδιαζόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποσοστώσεις του αριθμού των μεταναστών για τις χώρες της ΕΕ, ανέφερε ο καγκελάριος, ασκώντας ταυτόχρονα δριμεία κριτική σε αυτή τη στάση, που -όπως τόνισε- αποτελεί «αντιαλληλέγγυα συμπεριφορά». Ωστόσο, ο καγκελάριος της Αυστρίας πρόσθεσε για την αυστριακή κυβέρνηση ότι στο παρελθόν είχε υποστηρίξει τη θέσπιση ενός συστήματος ποσοστώσεων και θα αξιολογήσει την σχετική πρόταση της Κομισιόν με ενιαία γραμμή σε όλα τα επίπεδα.

Αναλυτικότερα, η πρόταση της Επιτροπής αφορά στη μετεγκατάσταση 40.000 συνολικά αιτούντων άσυλο, 24.000 προερχομένων από την Ιταλία και 16.000 από την Ελλάδα, ενώ σε ποσοστό 40% αφορά Σύρους και υπηκόους της Ερυθραίας. 

Δείτε τι είπε ο Έλληνας Επίτροπος ανακοινώνοντας την πρόταση της Κομισιόν:

Πρόκειται για τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Δανία, οι οποίες μπλοκάρουν τις σχεδιαζόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποσοστώσεις του αριθμού των προσφύγων για τις χώρες της ΕΕ, ανέφερε ο καγκελάριος, ασκώντας ταυτόχρονα δριμεία κριτική σε αυτή τη στάση, που -όπως τόνισε- αποτελεί «αντιαλληλέγγυα συμπεριφορά».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει, επίσης, ότι η μετεγκατάσταση των προσώπων αυτών θα γίνει σε διάστημα δύο ετών, ενώ η Ιταλία και η Ελλάδα πρέπει να δεσμευτούν να βελτιώσουν τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος των χωρών-μελών, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, Τσεχία, Ουγγαρίας και Λετονίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την ιδέα των αναγκαστικών ποσοστώσεων. Ετσι, σε μια προσπάθειά της να γίνουν αποδεκτά τα σχέδια, η Κομισιόν τόνισε πως όποιος μετανάστης δεν πληροί τα κριτήρια για παροχή ασύλου, δεν θα του επιτρέπεται να μείνει.

Ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας την πρόταση της Επιτροπής τόνισε ότι στόχος είναι να εφαρμοστεί στην ΕΕ ένα «ελάχιστο ποσοστό αλληλεγγύης», αλλά παράλληλα «να διασφαλιστούν να ευρωπαϊκά σύνορα και να σωθούν ζωές».

Ο Eλληνας Επίτροπος υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός εσωτερικής μετεγκατάστασης, αποτελεί ένα «δίκαιο» σύστημα κατανομής των μεταναστών, μεταξύ της Ιταλίας και της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις και των άλλων χωρών-μελών που καλούνται να βοηθήσουν. Σημείωσε, επίσης, ότι ο μηχανισμός που ενεργοποιείται σήμερα θα μπορέσει να υλοποιηθεί και σε άλλα κράτη-μέλη τα οποία ενδεχομένως δεχθούν μεταναστευτικές πιέσεις στο μέλλον.

«Πρεπει να μοιραστούμε τις ευθύνες όλοι. Είναι μια στιγμή που η αλληλεγγύη πρέπει να γίνει πράξη και να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την αλληλεγγύη ως σλόγκαν», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή η οποία έως τώρα κατηγορούταν για αδράνεια, μέσα σε 5 μήνες μόνο κατάφερε να υιοθετήσει μια ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να εφαρμοστεί αυτός ο μηχανισμός προσωρινής κατανομής μεταναστών, που χρήζουν διεθνούς προστασίας, στο εσωτερικό της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει για πρώτη φορά να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός επείγουσας κατάστασης για τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν αιφνίδια εισροή μεταναστών, σύμφωνα με το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Λισαβόνας της ΕΕ.

Παράλληλα, για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η Επιτροπή προτείνει ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επανεγκατάστασης (resettlement) που θα παρέχει 20.000 θέσεις κατανεμημένες σε όλα τα κράτη μέλη για εκτοπισμένους που σαφώς χρήζουν διεθνούς προστασίας στην Ευρώπη.

Τόσο η μετεγκατάσταση, όσο και η επανεγκατάσταση των μεταναστών, θα βασίζονται σε ένα σύστημα ποσοστιαίας κατανομής που θα διέπεται από «αντικειμενικά, μετρήσιμα και επαληθεύσιμα κριτήρια». Τα κριτήρια είναι ο πληθυσμός της κάθε χώρας, το συνολικό ΑΕΠ, ο αριθμός των αιτήσεων για άσυλο και ο αριθμός των ατόμων που έχουν ήδη επανεγκατασταθεί, καθώς και ο δείκτης ανεργίας στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή