Προς υλοποίηση οι δεσμεύσεις του Κάμερον

Προς υλοποίηση οι δεσμεύσεις του Κάμερον

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.E. δρομολόγησε, όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί, ο πρωθυπουργός Κάμερον, με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, τις οποίες εκφώνησε, σύμφωνα με το τελετουργικό, η βασίλισσα Ελισάβετ.

«Η κυβέρνησή μου θα επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την E.E. προς όφελος όλων των κρατών-μελών», δήλωσε η 89χρονη βασίλισσα στην 61η πανηγυρική ομιλία της στη Βουλή των Λόρδων. «Παράλληλα, σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα τη συμμετοχή ή όχι στην Ε.E. προ του τέλους του 2017», πρόσθεσε.

Το σχετικό ν/σ αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων, την ώρα που ο νικητής των εκλογών της 7ης Μαΐου θα ξεκινά ευρωπαϊκή περιοδεία, επιδιώκοντας να πείσει τους εταίρους του για την αναθεώρηση της σχέσης Βρετανίας – Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο. Παρίσι και Βερολίνο αντιδρούν στο ενδεχόμενο αναθεώρησης των θεμελιωδών συνθηκών της Ενωσης, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, καθώς θα απαιτούσε μια σχοινοτενή διαδικασία επικύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πολλοί και ισχυροί παράγοντες της Ενωσης ασκούν κριτική στον Βρετανό πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις του για αναθεώρηση του σημερινού καθεστώτος είναι νεφελώδεις και χρειάζεται να συγκεκριμενοποιηθούν προκειμένου να υπάρξουν ουσιώδεις διαπραγματεύσεις.

Η βασίλισσα Ελισάβετ εκφώνησε τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις αμιγώς συντηρητικής κυβέρνησης εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες καθισμένη στον επίχρυσο θρόνο της, φορώντας το αυτοκρατορικό στέμμα και μεγαλοπρεπές λευκό φόρεμα. Στην τελετή έδωσαν το «παρών» η βασιλική οικογένεια, ο πρωθυπουργός και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη της Βουλής των Λόρδων και άλλοι αξιωματούχοι.

Εσωτερική πολιτική

Αναφορικά με τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, οι προγραμματικές δηλώσεις χρωματίστηκαν από την υπόσχεση της κυβέρνησης Κάμερον ότι θα εφαρμόσει ένα «πρόγραμμα για τον εργαζόμενο λαό», προς όφελος της «πλήρους απασχόλησης» και της «αποκατάστασης της εθνικής συνοχής». Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δεσμεύσεις των προγραμματικών δηλώσεων για νόμους που θα «παγώνουν» φόρους (εισοδήματος, ΦΠΑ) και ασφαλιστικές εισφορές για πέντε χρόνια, θα καθιερώνουν 30 ώρες δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς σταθμούς την εβδομάδα, όπως και επέκταση του προγράμματος «δικαίωμα για αγορά κατοικίας» σε 1,3 εκατ. άτομα.

«Θα πρέπει να υπάρχει μία θέση δουλειάς για κάθε έναν που θέλει να δουλέψει», δήλωσε ο Κάμερον, περιγράφοντας τις προγραμματικές δηλώσεις ως «το πρώτο βήμα για την κυβέρνηση του ενός έθνους», όπου όλοι θα μπορούν «να έχουν αξιοπρεπή απασχόληση και καλή εκπαίδευση, να αγοράσουν σπίτι, να ζουν με αξιοπρέπεια μετά τη συνταξιοδότηση και να απολαμβάνουν ασφάλεια σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους».

Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση Κάμερον, αυτή τη φορά οι Συντηρητικοί μονοπωλούν τα υπουργικά αξιώματα, καθώς δεν χρειάστηκε να συμπράξουν με τους Φιλελευθέρους, γεγονός που χρωμάτισε ιδεολογικά τις προγραμματικές δηλώσεις. Ετσι, αυτό που εμφανίστηκε από τον Κάμερον ως «πρόγραμμα για τον εργαζόμενο λαό», προβλέπει μείωση του ανωτάτου ορίου των επιδομάτων που μπορεί να εισπράττει, αθροιστικά, κάθε νοικοκυριό και μέτρα που περιορίζουν ακόμη περισσότερο τα συνδικάτα: το σχετικό ν/σ θα απαιτεί συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των εργαζομένων στις ψηφοφορίες για κήρυξη απεργίας. Αλλα αμφιλεγόμενα μέτρα διευρύνουν τα περιθώρια παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού» αγώνα και θεσπίζουν αυστηρότερα μέτρα εναντίον της παράνομης μετανάστευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή