Η αξιοποίηση της παρέμβασης των ΗΠΑ

Η αξιοποίηση της παρέμβασης των ΗΠΑ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αμερική είναι η πολιτική και οικονομική υπερδύναμη της εποχής μας. Η εκάστοτε ηγεσία της θεωρεί ότι έχει την ευθύνη της διασφάλισης της παγκόσμιας σταθερότητας. Οι στόχοι που θέτει και οι μέθοδοι που ακολουθεί, επικροτούνται ή επικρίνονται. Αυτό, όμως, που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι το «παγκόσμιο πρίσμα» μέσα από το οποίο η Ουάσιγκτον βλέπει τον κόσμο.

Στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης έχει καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση Ομπάμα επισημαίνει την ανάγκη ταχείας και συνολικής αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος. Λόγω ιδεολογίας ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει την υιοθέτηση επεκτατικής πολιτικής, ενώ ως απόρροια της εμπειρίας από την κατάρρευση της Lehman Brothers, γνωρίζει ότι ένα «ατύχημα» μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό με παγκόσμιες προεκτάσεις. Ετσι, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι εδώ και χρόνια πιέζει τους εταίρους και τους Ελληνες για εκατέρωθεν ευελιξία και κυρίως, για την αποφυγή ενός «ατυχήματος».

Η αμερικανική παρέμβαση έχει και τη γεωπολιτική διάσταση, καθώς ως η ηγέτιδα δύναμη του δυτικού κόσμου η Ουάσιγκτον επιχειρεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παρουσία της Ελλάδας εντός της ενωμένης

Ευρώπης.

Σε μια πρώτη ανάγνωση οι ΗΠΑ δείχνουν να απευθύνονται προς τους Ευρωπαίους και πρωτίστως τους Γερμανούς, και όχι προς την Ελλάδα. Οντως, πιέζουν το Βερολίνο και, ιδιαίτερα σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, έχουν υπάρξει και σημόσιες αντιπαραθέσεις. Αλλά η αμερικανική παρέμβαση δεν είναι μονόπλευρη.

Σε κάθε ευκαιρία, από τον Μπαράκ Ομπάμα σε πιο γενικό επίπεδο, μέχρι τον Τζακ Λιου (και τον προκάτοχό του, Τίμοθι Γκάιτνερ) σε πιο ειδικό, οι ΗΠΑ πιέζουν και τις δυο πλευρές. Ζητούν από τους Γερμανούς να αυξήσουν τις επενδύσεις, να στηρίξουν την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, κλπ, όμως, ταυτόχρονα λένε στην Αθήνα – και αυτό κατέστη σαφές ακόμη και στις δημόσιες δηλώσεις των κ. Ομπάμα και Λιου όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε στον Λευκό Οίκο και στο Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών στις 16 και 17 Απριλίου – ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει «κάποια πολύ δύσκολα πράγματα» όπως είπε την Τετάρτη στο London School of Economics, ο Τζακ Λιου. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών διεμήνυσε ότι αυτά που χρειάζεται να κάνει και να «πουλήσει στο εσωτερικό ακροατήριο» ο Αλέξης Τσίπρας είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Αρα, ναι υπό μια έννοια, η Αμερική μας στηρίζει, και είναι καλό η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η μόνη ισχυρότερη φωνή από τη Γερμανία, να ζητεί να μπουν όρια στη λιτότητα και να εστιάζει στην ανάπτυξη. Εναπόκειται στον Αλέξη Τσίπρα να αξιοποιήσει αυτή τη στάση της υπερδύναμης και να διευκολύνει το έργο του Μπαράκ Ομπάμα και του Τζακ Λιου, παρουσιάζοντας, όπως ζήτησε ευθέως ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών, ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που να αντιμετωπίζει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προκλήσεις.

Οι Αμερικανοί επιμένουν ότι κανείς δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση πως γνωρίζει ποιες θα είναι οι συνέπειες μίας κατάρρευσης της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη αβεβαιότητα αποτελεί ένα από τα «χαρτιά» του κ. Τσίπρα. Αν δεν το «παίξει» έξυπνα και μετρημένα, κινδυνεύει να το «κάψει». Αλλωστε, τα περιθώρια των κινήσεών του είναι περιορισμένα. Ο κ. Λιου προειδοποίησε ότι οι χειρότερες επιπτώσεις από τη μη εξεύρεση λύσης θα έπλητταν την ίδια την Ελλάδα. Η χρονική συγκυρία, με την αμερικανική παρέμβαση σε εξέλιξη, προσφέρεται για μια υπερβατική κίνηση του πρωθυπουργού που θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή