Μετεγκαθίστανται 16.000 πρόσφυγες από Ελλάδα σε Ε.Ε.

Μετεγκαθίστανται 16.000 πρόσφυγες από Ελλάδα σε Ε.Ε.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μετεγκατάσταση 16.000 Σύρων και Ερυθραίων προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στη διάρκεια των δύο επομένων ετών αποφάσισε η Κομισιόν. Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες στις Βρυξέλλες από τους αντιπροέδρους της Κομισιόν κ.κ. Φρανς Τίμερμανς, Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Πλην της Ελλάδας, στον «μηχανισμό» συμμετέχει και η Ιταλία. Δύναται, την επόμενη διετία, να προωθήσει προς άλλα κράτη-μέλη της Ενωσης 24.000 πρόσφυγες. Ο μηχανισμός αφορά μετανάστες από τη Συρία και την Ερυθραία που χρήζουν διεθνούς προστασίας και έφτασαν στην Ελλάδα ή στην Ιταλία μετά τη 15η Απριλίου.

Οπως διευκρινίστηκε χθες, ο αριθμός των 40.000 «δικαιούχων» του μηχανισμού αντιστοιχεί στο 40% των προσφύγων που εισήλθαν στην Ελλάδα και στην Ιταλία το 2014. Με βάση τις ρήτρες ανακατανομής, 3.505 Σύροι και Ερυθραίοι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα στη Γερμανία, 2.701 στη Γαλλία, 1.715 στην Ισπανία, 1.064 στην Πολωνία κ.ο.κ. Η Ιταλία προβλέπεται να προωθήσει 5.258 πρόσφυγες στη Γερμανία, 4.051 στη Γαλλία και 2.573 στην Ισπανία. Για τη χρηματοδότηση του μηχανισμού μετεγκατάστασης πρόκειται να διατεθεί κονδύλι 240 εκατ. ευρώ, ενώ οι χώρες «υποδοχείς» θα εισπράττουν 6.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που θα φιλοξενούν.

Στον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης μετέχουν αρχικά η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς κατέγραψαν το 2014 ποσοστιαία αύξηση 277% και 153% στις αφίξεις παράτυπων μεταναστών, αντίστοιχα. Ωστόσο, δύναται να μετάσχει και η Μάλτα ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Από τον κατάλογο των κρατών-μελών που θα υποδεχθούν τους 40.000 πρόσφυγες έχουν επιλέξει να εξαιρεθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Δανία. «Η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει άσυλο σε όσους το έχουν ανάγκη. Οι υπόλοιποι θα πρέπει άμεσα να ταυτοποιούνται και να επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Φρανς Τίμερμανς, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «η Κομισιόν αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης».

Εκτός του μηχανισμού μετεγκατάστασης, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες την εφαρμογή σχεδίου υποδοχής 20.000 προσφύγων απευθείας από τρίτες χώρες (Τουρκία, Ιορδανία) και διανομής τους στα κράτη-μέλη της Ενωσης. Το πρόγραμμα έχει διετή ορίζοντα, θα χρηματοδοτηθεί με 50 εκατ. ευρώ, ενώ από αυτό θα εξαιρεθούν η Ιταλία και η Ελλάδα. Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε χθες ότι η Κομισιόν εγκατέλειψε την ιδέα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά δουλεμπόρων στις ακτές της Λιβύης. Το τελικό σχέδιο προβλέπει «ελαφρότερες» δράσεις, όπως καταγραφή ύποπτων πλοιαρίων, ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών, παρακολούθηση του Διαδικτύου κ.ά. Τέλος, οι επιχειρήσεις «Τρίτον» και «Ποσειδώνας» της Frontex, που εφαρμόζονται στην Ιταλία και στην Ελλάδα, αντίστοιχα, θα χρηματοδοτηθούν με επιπλέον 26 εκατ. ευρώ για το 2015 και επιπλέον 45 εκατ. ευρώ το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή