Λιου: Η Ελλάδα δεν έχει κάνει όσα απαιτούνται

Λιου: Η Ελλάδα δεν έχει κάνει όσα απαιτούνται

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραίνεση προς την Ευρωζώνη, την Ελλάδα και το ΔΝΤ να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό συμφωνία, που θα αποτρέψει την κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης, απηύθυνε χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, λίγο πριν αρχίσει η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών (G7) στη Δρέσδη της Γερμανίας. Ωστόσο το Βερολίνο απέρριψε δίχως χρονοτριβή την προτροπή για επίδειξη μεγαλύτερης ευελιξίας από την πλευρά των εταίρων.

Από το Λονδίνο, ο κ. Λιου δήλωσε πως «η ελληνική πλευρά δεν έχει κάνει όσα απαιτούνται για να υπάρξει συμφωνία», ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που είναι δύσκολες για κάθε κυβέρνηση, αλλά και ότι οι διεθνείς διαπραγματευτές θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία. Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, στον οποίο είπε ότι έχει εμπλακεί σε συζητήσεις με όλες τις πλευρές, δηλαδή με τους Ευρωπαίους εταίρους αλλά και το ΔΝΤ. Μάλιστα ο κ. Λιου προσφέρθηκε να παραμείνει σε επαφή με τον Ελληνα πρωθυπουργό, τους Ευρωπαίους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς εν είδει μεσολαβητή. Οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να κάνουν λανθασμένο υπολογισμό πιστεύοντας ότι δεν θα υπάρξουν ευρύτερες συνέπειες, διότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ακριβώς το κόστος από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προειδοποίησε επίσης, τασσόμενος κατά της άποψης που εκφράζεται από το Βερολίνο αλλά και από πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ότι δηλαδή δεν θα υπάρξει καμία μετάδοση της κρίσης.

«Αυτό που με ανησυχεί δεν είναι η καλή θέληση των (εμπλεκόμενων) πλευρών, δεν πιστεύω ότι κάποιος επιθυμεί να τινάξει (τη συμφωνία) στον αέρα… αλλά ένας λανθασμένος υπολογισμός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυνητικά πολύ επιβλαβή κρίση», είπε ο κ. Λιου ακολουθώντας την πολύ πιο πραγματιστική πολιτική που έχει υιοθετήσει η Ουάσιγκτον εδώ και χρόνια σε σχέση με την ελληνική κρίση χρέους. Παράλληλα, απέρριψε ως λανθασμένη την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και αρκετών ακόμη Ευρωπαίων συναδέλφων του και κεντρικών τραπεζιτών, ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα προκαλέσει προβλήματα εκτός της χώρας. «Η ιδέα ότι θα μπορούσε να περιοριστεί απολύτως η απειλή, πως δεν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης, νομίζω ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι η αποτυχία δεν θα έχει επιπτώσεις εκτός Ελλάδας. Δεν γνωρίζουμε το ακριβές μέγεθος της κρίσης», εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών. «Αποτυχία να συμφωνηθεί πρόοδος θα προκαλούσε αμέσως φτώχεια στην Ελλάδα και γενικευμένη αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία», συμπλήρωσε.

Η απάντηση του Βερολίνου δόθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του κ. Σόιμπλε, που σχολίασε ότι η Γερμανία έχει «ήδη επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία σε αυτό το πρόγραμμα». Ο κ. Μάρτιν Γέγκερ ανέφερε ότι έχει ήδη δοθεί η δυνατότητα στην Αθήνα να μην εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το δεύτερο Μνημόνιο, αλλά να υποβάλει τις δικές της προτάσεις. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του G7 ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή