Ευρωσκεπτικιστής ο νέος ΥΠΕΞ της Φινλανδίας

Ευρωσκεπτικιστής ο νέος ΥΠΕΞ της Φινλανδίας

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον ηγέτη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών», Τίμο Σόινι, επέλεξε η νέα φινλανδική κυβέρνηση για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών και Ευρώπης, ενισχύοντας τη σκληρή στάση της χώρας απέναντι στα προγράμματα οικονομικής διάσωσης της Ευρωζώνης. Ο Αλεξάντερ Στουμπ, πρωθυπουργός του προηγούμενoυ κυβερνητικού συνασπισμού, θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο 52χρονος Σόινι, ο οποίος προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στις αγορές με τις απόψεις του ενάντια στα προγράμματα της Ευρωζώνης εν μέσω της κρίσης, δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η Ελλάδα θα ήταν λογικότερο να εγκαταλείψει την οικονομική Ενωση. «Η Φινλανδία είναι ένα ενεργό και πραγματιστικό κράτος-μέλος», ανέφερε ο Σόινι σε συνέντευξη Τύπου. «Επιθυμούμε να συνδυάσουμε το εθνικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον με εποικοδομητικά κριτικό και συνεργατικό τρόπο», πρόσθεσε.

Στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας συμφώνησαν να συμμετάσχουν το κεντρώο κόμμα του πρωθυπουργού Γιούχα Σιπίλα, το κόμμα των Φινλανδών και το κεντροδεξιό κόμμα Εθνικού Συνασπισμού του Αλεξάντερ Στουμπ, ύστερα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων που κατέληξαν τελικά σε συμφωνία. H κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την Παρασκευή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζει από κοινού ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να δεχτεί ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα με βάση τις τρέχουσες δυνατότητές της και την κεφαλαιακή της διάρθρωση, ενώ στοχεύει να προχωρήσει σε περικοπές και μεταρρυθμίσεις αξίας, δέκα δισ. ευρώ έως το 2030.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή