Αύξηση κερδοφορίας 49,7% για τον όμιλο Μυτιληναίου

Αύξηση κερδοφορίας 49,7% για τον όμιλο Μυτιληναίου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό μοχλό τον τομέα της μεταλλουργίας που παρουσίασε την ισχυρότερη επίδοση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο όμιλος Μυτιληναίου κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2015 αύξηση κερδοφορίας της τάξης του 50%.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 320,6 εκατ. έναντι 343,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 6,6%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 74,7 εκατ. ευρώ από 67,7 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2014 (αύξηση 10,4%), ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 22,8 εκατ. ευρώ, έναντι 15,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, παρουσιάζοντας αύξηση 49,7%. Ο τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων παρουσίασε την ισχυρότερη επίδοση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας αύξηση κύκλου εργασιών κατά 45%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 33,1 εκατ. ευρώ έναντι 8,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, αποτυπώνει πρώτιστα την επιτυχημένη ολοκλήρωση της στρατηγικής για τη δραστική μείωση κόστους και τη διασφάλιση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της εταιρείας Αλουμίνιον της Ελλάδος. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 κατεγράφησαν υψηλές τιμές πώλησης μετάλλου και αλουμίνας, πολύ πιο ισχυρή ισοτιμία δολ./ευρώ και μείωση των τιμών πετρελαίου/φυσικού αερίου.

Ο τομέας έργων EPC διατήρησε τη θετική του πορεία με τη ΜΕΤΚΑ να καταγράφει κύκλο εργασιών 125,7 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2015, έναντι 189,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 32,9 εκατ. ευρώ από 32,7 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2014. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 23 εκατ. έναντι 25,4 εκατ. το προηγούμενο έτος. Το επόμενο διάστημα, η εταιρεία θα επιδιώξει την ανάληψη νέων έργων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο τομέας ενέργειας, ο οποίος επηρεάζεται έντονα από το εγχώριο περιβάλλον, κατέγραψε κύκλο εργασιών 57,1 εκατ. στο α΄ τρίμηνο του 2015, έναντι 59,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η αποδοτικότητα των μονάδων του ομίλου σε συνδυασμό με τη δυνατότητα προμήθειας φυσικού αερίου από την αγορά LNG συνετέλεσε στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο α΄ τρίμηνο κατά 11,6%, ενόσω η συνολική εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού παρουσίασε μείωση της τάξεως του 6,1%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 7,7 εκατ. ευρώ έναντι 27,3 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2014, μείωση που οφείλεται κυρίως στην καθυστέρηση οριστικοποίησης του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού διασφάλισης ισχύος ή του νέου μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας. Οπως σημειώνει η εταιρεία, για λόγους συντηρητικής λογιστικής αποτίμησης, δεν υπολογίστηκε το προβλεπόμενο έσοδο ύψους περίπου 11 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή