Πυρκαγιά και πολιτικές κόντρες στην Κω

Πυρκαγιά και πολιτικές κόντρες στην Κω

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική κόντρα για το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών ξέσπασε στην Κω, λίγες ημέρες μετά την πυρκαγιά σε παλιό ξενοδοχείο που χρησιμοποιείται για την προσωρινή στέγαση εκατοντάδων ανθρώπων. «Δέχθηκα απειλητικά τηλεφωνήματα που έλεγαν ότι έρχεται η σειρά του σπιτιού μου να καεί», αναφέρει στην «Κ» ο βουλευτής Δωδεκανήσων με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, και κατηγορεί τον δήμαρχο και τον έπαρχο του νησιού για όξυνση του κλίματος μεταξύ των κατοίκων. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης κάνει λόγο για «συκοφαντίες» και καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις εξαγγελίες της για μίσθωση πλοίου που θα μεταφέρει τους νεοεισελθόντες μετανάστες από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Από τα μέσα Απριλίου και καθώς αυξάνονταν οι αφίξεις μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στην Κω, αποφασίστηκε έπειτα από επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου να αξιοποιηθεί το ερειπωμένο ξενοδοχείο Captain Elias στην παραλία Λάμπη. Εθελοντές καθάρισαν τα δωμάτια και ξενοδόχοι προσέφεραν στρώματα. Σε εναλλασσόμενες βάρδιες δύο άντρες από το Λιμενικό και την Αστυνομία ανέλαβαν τη φύλαξη. Το κτίριο όμως των 65 κλινών δέχθηκε πάνω από 200 ανθρώπους. Οι τουαλέτες έφραξαν. Ανθρωποι κοιμούνταν στα μπαλκόνια και άλλοι σε σκηνές που έστησαν στην αυλή οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Την περασμένη Δευτέρα πυρκαγιά κατάστρεψε τμήμα του ισογείου και δύο σκηνές και πυροδότησε αντιδράσεις. Κάτοικοι του νησιού μάζεψαν πάνω από 50 υπογραφές ζητώντας την απομάκρυνση των μεταναστών. «Εάν έγιναν απειλές κατά του βουλευτή, είναι καταδικαστέο», λέει στην «Κ» ο κ. Κυρίτσης και προσθέτει ότι η Κως «δεν διαθέτει τις υποδομές να υποδεχθεί αυτό το κύμα μεταναστών».

Μόνο μέσα στον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2015 περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι διέσχισαν παράτυπα τα ελληνικά υδάτινα σύνορα. Πρώτη σε αφίξεις είναι η Λέσβος και ακολουθεί η Κως. Στην υπηρεσία αλλοδαπών του Τμήματος Ασφαλείας του νησιού εργάζονται σήμερα εννέα άτομα και αναμένονται άλλα πέντε. Αστυνομικοί που μίλησαν στην «Κ» λένε ότι χρειάζονται και άλλα μηχανήματα λήψης αποτυπωμάτων καθώς διαθέτουν μόνο δύο. Ο ρυθμός ταυτοποιήσεων έχει αυξηθεί στους 90 μετανάστες την ημέρα, ωστόσο μόνο προχθές έφτασαν στην Κω πάνω από 200 άνθρωποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή