«Συνέστησε τη νεοελληνική ταυτότητα της εποχής της»

«Συνέστησε τη νεοελληνική ταυτότητα της εποχής της»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για τη Μάνια – Pour Mania». Για τη Μάνια Καραϊτίδου, την κυρία Μάνια, ήταν η προχθεσινή βραδιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο, για την οποία μόχθησε και φρόντισε η Κατρίν Βελισσάρη. Λίγες μόλις μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το οριστικό της «αντίο», την 1η Ιουνίου του 2014. Παρ’ όλα αυτά, ήταν παρούσα, ουσιαστικά, πνευματικά, νοητικά και συναισθηματικά στην προχθεσινή βραδιά. Η ίδια και η εποχή της, ο κόσμος που τη διαμόρφωσε, η παιδεία της, ο κύκλος, ο μοναδικός της τρόπος να επικοινωνεί με τους ανθρώπους –απόρροια της παιδείας της κι αυτός. Ολα όσα αποτυπώθηκαν στις εκδοτικές της επιλογές στις εκδόσεις «Εστία», έναν ιστορικό εκδοτικό οίκο που παρέλαβε, ξαφνικά, στα 44 χρόνια της. Γι’ αυτά κυρίως μίλησαν οι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Νίκος Καραπιδάκης, αυτά σκιαγράφησαν, έτσι όπως είχαν ενσωματωθεί στην προσωπικότητά της. «Ανήκε σ’ αυτόν τον παλαιότερο πολιτισμό που καταγόταν από την Ευρώπη του 19ου αιώνα. Προέρχεται από εκείνη την τάξη που συνέστησε τη νεοελληνική ταυτότητα της εποχής της», είπε ο Ν. Καραπιδάκης, που διευθύνει σήμερα τη «Νέα Εστία», για να συμπληρώσει: «Τα μέλη αυτής της τάξης ένιωθαν ότι είναι οι κατασκευαστές της κοινωνίας τους».

Ο Νίκος Αλιβιζάτος θυμήθηκε τις ώρες σχολιασμού της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής, στο θρυλικό, πια, γραφείο της, που έχει σχεδόν ξαναστήσει η κόρη της, Εύα Καραϊτίδη, στα νέα γραφεία της «Εστίας», στην οδό Διδότου. «Η Μάνια Καραϊτίδη ήταν έτοιμη να δεχθεί το υψηλό και το διαφορετικό από οποιαδήποτε πλευρά του πολιτικού τόξου κι αν προερχόταν. Κι αυτή την παρακαταθήκη μας αφήνει», συμπλήρωσε ο Ν. Αλιβιζάτος.

Μετά, στη σκηνή της αίθουσας εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου ανέβηκαν οι Γάλλοι φίλοι της, εκδότες, κριτικοί λογοτεχνίας, συγγραφείς, εικαστικοί. Τις μνήμες τους, τις διαφορετικές αποχρώσεις των προσωπικών σχέσεων που ανέπτυξαν έγραψαν όλοι στο μικρό, κομψότατο δίγλωσσο τομίδιο, με τον δίγλωσσο, επίσης, τίτλο: «Pour Mania – Για τη Μάνια». Μια βραδιά που έκλεισε με συγκίνηση, ζεστασιά, με μουσική, (που έπαιξε στο πιάνο ο Ζαν Πιερ Αρμενγκό) και με φωτογραφίες από διάφορες στιγμές της ζωής (που παραχώρησε η Εύα Καραϊτίδη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή