Η μουσική ζωντανεύει το κέντρο της Αθήνας

Η μουσική ζωντανεύει το κέντρο της Αθήνας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αθήνα έχει κακοφωνία. Δεν είναι Βιέννη ή Πράγα εάν σκεφτούμε τη μουσική να γεμίζει τον δρόμο, αλλά αυτή η παράδοση της ζωντανής ερμηνείας συμφωνικής μουσικής, μελωδιών και τζαζ ήταν και αθηναϊκή παράδοση. Σκεφτείτε να περπατάτε στην Πανεπιστημίου, ώρα 2 το μεσημέρι, και ξαφνικά να ακούτε μια ορχήστρα, και βαλς και δημοφιλείς μελωδίες, και να γυρίζετε το κεφάλι και να βλέπετε τη Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων να έχει γεμίσει τον πεζόδρομο πίσω από τη «Μεγάλη Βρεταννία».

Ας φανταστούμε, λοιπόν, ένα τρίγωνο μέσα στην πόλη. Στο ένα σημείο είναι ο πεζόδρομος της Βουκουρεστίου, ανάμεσα στη «Μεγάλη Βρεταννία» και στο City Link. Στο άλλο σημείο είναι τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και στο τρίτο η οδός Σόλωνος με την πίσω όψη του Πνευματικού Κέντρου.

Από αυτό το καλοκαίρι, σε αυτά τα σημεία του αθηναϊκού κέντρου θα υπάρχει ζωντανή μουσική από τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, με προκαθορισμένο πρόγραμμα συναυλιών, σε μια προσπάθεια να ζωντανέψει το κέντρο και να υπάρχει μια θέση για καλές συναυλίες στην καθημερινότητα των πολιτών.

Είναι ένα από τα στρατηγικά προγράμματα εξωστρέφειας που αναπτύσσει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, που σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση ακόμη και σε τμήματα του κέντρου που μετά το κλείσιμο των καταστημάτων ερημώνουν (όπως η οδός Σόλωνος) προτείνει για φέτος, σε ένα πιλοτικό στάδιο, τη συστηματική έξοδο των Μουσικών Συνόλων στην πόλη.

Ηδη, η εναρκτήρια συναυλία της Big Band στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου έδειξε τον δρόμο. Η οδός Βουκουρεστίου θα αναδειχθεί τους επόμενους μήνες σε ελκυστική βιτρίνα της Αθήνας σε συνδυασμό με τα έργα ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την ποιοτική αναβάθμιση του πεζοδρόμου έξω από το Παλλάς, με φυτεύσεις, καθαριότητα, έλεγχο οχημάτων, αλλά και την αναμόρφωση του Zonar’s από τον Χρύσανθο Πανά. Η ζωντανή μουσική από τη Φιλαρμονική αλλά και τα δημοφιλή κομμάτια που θα ερμηνεύει η Big Band θα δώσουν στον πεζόδρομο έναν ευρωπαϊκό αέρα χαράς.

Πρόθεση του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων ήταν εξαρχής η επέκταση αυτής της πρωτοβουλίας και σε πιο ευαίσθητα σημεία του κέντρου, όπως είναι τα Προπύλαια, που προσφέρονται και λόγω του ότι υπάρχει αρκετός χώρος, αλλά κυρίως διότι βρίσκονται στην καρδιά μιας περιοχής σε διαρκές μεταίχμιο. Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Τεντόμας, θέλησε να συνδέσει και το Πνευματικό Κέντρο (στο τετράγωνο Ακαδημίας, Ασκληπιού, Σόλωνος, Μασσαλίας) και (με την προοπτική της κτιριακής και περιβαλλοντικής αναβάθμισής του) να στείλει ένα μήνυμα και να συνθέσει ένα γεωγραφικό αθηναϊκό τρίγωνο.

Η Βουκουρεστίου, τα Προπύλαια και το Πνευματικό Κέντρο από την πλευρά της Σόλωνος θα γίνουν εργαστήρια για το πείραμα ήπιας ποιοτικής αναβάθμισης, τουλάχιστον σε ένα αρχικό επίπεδο συμβολισμού και μουσικής απόλαυσης. Σημαντική είναι και η παράμετρος της ενεργούς και εξωστρεφούς συμμετοχής των πολλών μουσικών του Δήμου Αθηναίων στη ζωή της Αθήνας, με την πόλη να ζει τη χαρά της ζωντανής συμφωνικής μουσικής. Είναι ωραίο και λογικό και δημοκρατικό να βλέπουν και να ακούν οι δημότες τους μουσικούς της πόλης τους.

Οι συναυλίες θα δίνονται είτε μεσημέρι είτε νωρίς το βράδυ, καθώς κάθε χρονική ζώνη έχει τη σημασία της. Οι επόμενες συναυλίες είναι: Πεζόδρομος Βουκουρεστίου (Φιλαρμονική, 31/5 και 12/9 ώρα 12.00, 7/6 και 4/7 ώρα 14.00, Big Band 13/6, 27/6 και 19/9, ώρα 14.00, Συμφωνική 4/9, ώρα 19.00). Προπύλαια (Χορωδία 10/9, ώρα 20.00, Συμφωνική 11/9, ώρα 20.00). Πνευματικό Κέντρο (Big Band, 7/7 ώρα 19.00). Περιμένω να δω τη Σόλωνος, στο πεζοδρόμιο πίσω από το Πνευματικό Κέντρο, εκείνο το βράδυ στις 7, στις 7 Ιουλίου, γεμάτη από κόσμο με την Big Band να τα δίνει όλα… Δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει ανοικτή συναυλία στην οδό Σόλωνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή