Ξύπνησαν μνήμες οι δηλώσεις στον διάδρομο

Ξύπνησαν μνήμες οι δηλώσεις στον διάδρομο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημειολογικής σημασίας παρατήρηση από τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει τις δηλώσεις «ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία» εξερχόμενος του γραφείου του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στη μέση του διαδρόμου και όχι στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πρόκειται για μία αίθουσα στην οποία είθισται τα τελευταία χρόνια να γίνονται οι δηλώσεις ύστερα από συσκέψεις και ραντεβού του εκάστοτε υπουργού. Τελευταία φορά που υπήρξε μια τόσο ισχυρή εικόνα με δηλώσεις στον διάδρομο, έξω από το γραφείο του υπουργού, ήταν όταν, το 2009, ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Προβόπουλος, είχε ενημερώσει τον τότε υπουργό, Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι το έλλειμμα της χώρας είναι πολύ υψηλότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν πριν από τις εκλογές. Ας ελπίσουμε ότι η πορεία της οικονομίας, σήμερα, δεν θα είναι ανάλογη με τότε.

Το παράδειγμα του Βιετνάμ

Το παράδειγμα του κομμουνιστικού, όπως το αποκάλεσε, Βιετνάμ, έφερε ο κ. Τζον Τέρτσεκ, αντιπρόεδρος Εμπορικής Ανάπτυξης του διεθνούς ομίλου κρουαζιέρας Royal Caribbean International, θέλοντας να καταδείξει ότι, ορισμένες φορές, το αν θα υλοποιηθεί μια επένδυση είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης. «Στο Βιετνάμ χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες από τότε που καταθέσαμε επισήμως πρόταση για την ανάπτυξη ενός νέου λιμανιού κρουαζιέρας, προκειμένου να ξεκινήσουμε τις εργασίες. Στην Ελλάδα, έρχομαι και συζητώ με τους αρμόδιους επί επτά συναπτά έτη για την ανάγκη αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών κρουαζιέρας, χωρίς να έχω δει πολλά πράγματα να υλοποιούνται στην πράξη».

Τριμηνιαία αποτελέσματα από Alpha Bank, Εθνική

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου από την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, με τις οποίες θα ολοκληρωθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών. Εχουν ήδη προηγηθεί Eurobank και Πειραιώς, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για την επιδείνωση των μεγεθών εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας. Η μεγάλη πτώση των καταθέσεων και η επιδείνωση των χαρτοφυλακίων δανείων αποτελούν τα δύο μεγάλα πλήγματα στους ισολογισμούς των τραπεζών, στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Στήριξη από Βραζιλία περιμένει η ΕΒΖ

Οταν στις 13 Φεβρουαρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης (φωτ.) δεσμευόταν έναντι των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και των τευτλοπαραγωγών περί πρωτοβουλιών για «μια ισχυρή βιομηχανία ζάχαρης και ισχυρούς τευτλοπαραγωγούς» είναι βέβαιο ότι κανείς –πιθανά και ο ίδιος ακόμη τότε– δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η «σωτηρία» θα μπορούσε να έρθει από τη μακρινή Βραζιλία. Χθες, ο κ. Λαφαζάνης, κατά τη συνάντησή του με με τον πρέσβη της Βραζιλίας στην Αθήνα κ. Κασιάνο, εκτός από την πρόταση για συμμετοχή εταιρειών στους διαγωνισμούς υδρογονανθράκων, πρότεινε στον Βραζιλιάνο πρέσβη να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασίας για την επεξεργασία ακατέργαστης βραζιλιάνικης ζάχαρης στα ελληνικά εργοστάσια και τη διάθεσή της από βραζιλιάνικες εταιρείες στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό. Οι εργαζόμενοι στη ΕΒΖ μπορούν να ελπίζουν για την επαναλειτουργία των εργοστασίων, οι τευτλοπαραγωγοί θα χρειαστεί να περιμένουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή