«Καμπανάκι» από ΕΚΤ για κίνδυνο μετάδοσης από την ελληνική κρίση

«Καμπανάκι» από ΕΚΤ για κίνδυνο μετάδοσης από την ελληνική κρίση

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν δεν υπάρξει γρήγορα συμφωνία που να οδηγεί σε αποκλιμάκωση της κρίσης τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί το κόστος δανεισμού για την υπόλοιπη “περιφέρεια”, προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεση της για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η ΕΚΤ για πρώτη φορά αντιτίθεται τόσο έντονα στις δηλώσεις πολλών Ευρωπαίων πολιτικών ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ. Παράλληλα η ΕΚΤ εξακολουθεί να εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και εκτιμάει ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες.

Επί μήνες πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί, με βασικότερο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και αρκετούς ακόμη από τη νότια Ευρώπη, δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί εξάπλωση της κρίσης στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ διαψεύδοντας έτσι την θεωρία ότι η προσχώρηση στην Ευρωζώνη είναι “αμετάκλητη”. Πλέον το αφήγημα αυτό δέχεται σκληρή κριτική από την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. “Μέχρι σήμερα οι αντιδράσεις των αγορών σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν ήπιες, ωστόσο αν δε υπάρξει γρήγορα συμφωνία για τις διαρθρωτικές (μεταρρυθμίσεις) που πρέπει να εφαρμοστούν, τότε θα μπορούσε να εκδηλωθεί ανοδική διόρθωση των επιπλέον αποδόσεων που απαιτούν (οι επενδυτές ώστε να αγοράζουν) κρατικά ομόλογα ευάλωτων κρατών της Ευρωζώνης”, προειδοποίησε η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία Εκθεση για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα. Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ προειδοποιεί και την Αθήνα πως “εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας έχουν αυξηθεί έντονα οι εκτιμήσεις για χρεοκοπία της Ελλάδας”. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Βίτορ Κονστάνσιο μιλώντας μετά την παρουσίαση της έκθεσης είπε ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να θεωρεί και να εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ. “Είναι δύσκολο να σχηματίσει κανείς ένα αφήγημα με βάση το οποίο θα μπορούσε να σημειωθεί αυτή η ακραία περίπτωση”, είπε ο κ. Κονστάνσιο προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος πως η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ κάτι που επιθυμεί και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Σημείωσε δε ότι δεν υπάρχει νομική διαδικασία που να καθιστά εφικτή την εκδίωξη μιας χώρας από το ευρώ και ότι δεν υπάρχει προφανής σύνδεση μεταξύ αθέτησης πληρωμής ενός δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα και της χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι φερέγγυες, είπε ο κ. Κονστάνσιο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD δήλωσε πως πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της. “Ολοι μας εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης για την Ελλάδα (αλλά) δεν θα έλεγα ότι έχουμε ήδη επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα”, είπε η κ. Λαγκάρντ. “Υπάρχουν εξελίξεις, αλλά απομένει ακόμη σημαντική δουλειά”, προσέθεσε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν χθες τόσο ο κ. Σόιμπλε όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αντιθέτως ο υπουργός Οικονομικών τω ΗΠΑ κ. Τζακ Λιού άσκησε πίεση προς την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την Ελλάδα να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους ώστε να βρεθεί λύση. Ο κ. Λιού μιλώντας λίγο πριν την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G7 που ξεκίνησε χθες στη Δρέσδη της Γερμανίας κάλεσε την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία και την Ελλάδα να εφαρμόσει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα και ο κ. Λιου προειδοποίησε πως είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση της κρίσης αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ. Κατά τη διάρκεια την καθημερινής ενημέρωσης Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σακελλαρίδης δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εταίρους μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Γενικότερα η ΕΚΤ εκτιμάει ότι έχει “βελτιωθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη” και ότι έχει φέρει αποτελέσματα η πολιτική που ακολουθεί η Τράπεζα μειώνοντας τα βασικά επιτόκια δανεισμού και αρχίζοντας πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. Ωστόσο η ΕΚΤ επιμείνει στην ανάγκη να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης και προειδοποιεί ότι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλής ανάπτυξης θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την Ευρώπη. Ο κ. Κονστάνσιο εκτίμησε ότι δεν υπάρχει γενικευμένη υπερβολική αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κίνδυνοι. “Η βασική απειλή είναι η πιθανότητα αντιστροφής της αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων… η οποία θα προκαλούσε κεφαλαιακές απώλειες και θα παρακώλυε την ανάπτυξη αν συνέβαινε”. 

“Σημαντικές εκροές καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες διαπιστώνει η ΕΚΤ στην έκθεσή της και κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για χρεοκοπία στην Ελλάδα.

“Οι κίνδυνοι από την Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία κυρίως λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας κατά την διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου“, αναφέρεται αρχικά και στη συνέχεια αναλύεται η κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες επηρεάζονται από την έλλειψη συμφωνίας:

“Την ίδια ώρα ο τραπεζικός τομέας πλήττεται από τις σημαντικές εκροές καταθέσεων και την απώλεια πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης.

Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών γύρω από τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα έχουν αποσιωπηθεί μέχρι σήμερα, όμως αν δεν επέλθει συμφωνία ο κίνδυνος να υπάρξει ανοδική προσαρμογή των ασφαλίστρων κινδύνου που απαιτούνται για τις ευάλωτα κράτη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί“, αναφέρει η ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή