Βαρουφάκης κατά «ανάλγητων θεσμών»

Βαρουφάκης κατά «ανάλγητων θεσμών»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναφορές σε «ανάλγητους» θεσμούς-τρόικα που «δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους», με εκφράσεις όπως ότι είναι «πάρα πολύ σκοτεινή η ιστορία του ΔΝΤ», αλλά ταυτόχρονα και με επισημάνσεις περί του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, ο κ. Γ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε στη Βουλή χθες, σε μια στιγμή που –όπως και ο ίδιος σημειώνει– βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση της σκληρής διαπραγμάτευσης.

«Στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη στάση απέναντι στις ανάγκες των νησιών μας. Η πίεση είναι ασφυκτική», είπε ο υπουργός Οικονομικών, με αφορμή ερώτηση για τον ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές (Δ. Κρεμαστινός, ΠΑΣΟΚ). «Το πρόβλημα με τους θεσμούς –είτε τους λέμε θεσμούς είτε τρόικα– είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους. Γι’ αυτό χρειάζεται αυτή να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και από εδώ και πέρα να διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομιμότητας και όχι στο πλαίσιο ενός αδιαφανούς πλαισίου διαπραγμάτευσης».

Δείτε τι ακριβώς είπε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή:

Λίγο μετά, με αφορμή γενικότερη ερώτηση για τα υπό διαπραγμάτευση θέματα και την κυβερνητική στρατηγική (του Ηλ. Κασιδιάρη, Χ.Α.), ο κ. Βαρουφάκης, μεταξύ άλλων, είπε: «Ο σκοπός της κυβέρνησης είναι οι τρεις λέξεις: «αναδιάρθρωση του χρέους». Η κυβέρνησή μας λοιδορείται συστηματικά, μέσω του διεθνούς Τύπου, ακριβώς επειδή έχει θέσει ως βασικό στόχο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης».

Ως προς την υπόθεση της αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά μετά την κατάληξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων: «Μια τέτοια αναπτυξιακή τράπεζα μπορεί να παίξει επικουρικό ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Ελλάδας, μετά τη συμφωνία, την οποία ελπίζουμε ότι θα έχουμε πάρα πολύ σύντομα με τους Ευρωπαίους εταίρους. Είναι οικογενειακό μας θέμα, το οποίο πρέπει να το λύσουμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εντός της Ευρώπης».

Την απάντηση του κ. Βαρουφάκη διαδέχθηκε επίθεση κατά της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και του υπουργού προσωπικά, από τον ερωτώντα: «Εμείς που ζητάμε εθνική αντίσταση, πηγαίνουμε στη φυλακή, σε κελί δύο επί δύο», είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής. Ο υπουργός Οικονομικών σήκωσε το γάντι: «Δεν ήσαστε φυλακή, κ. Κασιδιάρη, για την αντίστασή σας στο μνημόνιο, αλλά για εγκληματικές πράξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή