«Τέσσερις μήνες στο περιθώριο της Ε.Ε.»

«Τέσσερις μήνες στο περιθώριο της Ε.Ε.»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτή η πολιτική που συζητείται είναι μια φοροκαταιγίδα, σύντομα πάμε σε νέο μνημόνιο και αυτό δύσκολα μπορεί να στηριχθεί από τη Ν.Δ.». Η φράση αυτή στενού συνεργάτη του κ. Αντώνη Σαμαρά, στο περιθώριο χθεσινής ενημέρωσης του κόμματος για την Παιδεία, αποτυπώνει και το κλίμα που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της Συγγρού. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για το ζήτημα, οι δηλώσεις στελεχών του περιβάλλοντός του δημιουργούν την αίσθηση ότι είναι ειλημμένη απόφαση η αποστασιοποίηση, με όποια μορφή, από τη συμφωνία.

Τις πολιτικές ισορροπίες μεταβάλλει, εκ των πραγμάτων, και η επιλογή του «Ποταμιού» να στηρίξει εκ των προτέρων την όποια συμφωνία, επιχειρώντας να αναδειχθεί η διστακτικότητα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Η εξέλιξη αυτή ενθαρρύνει τα στελέχη που ζητούν να ανοίξει η σχετική συζήτηση και στη Ν.Δ. και, κυρίως, προκρίνουν την ανάγκη το κόμμα να επιδείξει σαφή φιλευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι μία τέτοια συμφωνία τελικά θα υπάρξει. Διότι, όπως εύλογα επεσήμανε χθες η Συγγρού, το αδιέξοδο παραμένει καθώς η κυβέρνηση «εξαγγέλλει συμφωνίες που δεν υπάρχουν, παρουσιάζει ως συμφωνία τις δικές της θέσεις, διαψεύδεται απ’ όλους τους ξένους αξιωματούχους και στο μεταξύ ο χρόνος τελείωσε και τα χρήματα εξαντλήθηκαν».

Ο κ. Σαμαράς επέλεξε χθες, στην επέτειο των 36 ετών από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε τη συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, να επισημάνει ότι η Ν.Δ. παραμένει «ο αυθεντικός εκφραστής του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της πατρίδας μας και συνεχίζει τους αγώνες, τόσο για τη διασφάλιση της παρουσίας μας στην Ευρωζώνη όσο και για την έξοδό της από την κρίση». Υπογράμμισε, δε, ότι εν αντιθέσει με τότε, όταν και «διεκδικήσαμε και κερδίσαμε τη συμμετοχή μας στον πυρήνα της Ευρώπης, σήμερα, επί τέσσερις μήνες, είμαστε εγκλωβισμένοι στο περιθώριό της».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση της Συγγρού, η οποία και επιμένει στην ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων προς άρση των αδιεξόδων. Μια τέτοια συνεννόηση, όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς από το Ηράκλειο, προϋποθέτει την εκ μέρους του Αλ. Τσίπρα αυτοκριτική αλλά και την εκ βάθρων αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής. «Προτείναμε μεγάλη συνεννόηση, για να υπάρξει συμφωνία που διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της χώρας, αλλά και την ανάκαμψη που με τόσο κόπο πετύχαμε και τώρα μετατρέπεται σε ύφεση… Δεν επιτρέπονται ούτε ιδεοληψίες, ούτε κομματικά προτάγματα, παρά μόνο το καλό του τόπου» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο κ. Κ. Καραγκούνης.

Η κρίσιμη Κ.Ο.

Οι ισορροπίες και οι τάσεις μεταβάλλονται συνεχώς στο εσωτερικό της Ν.Δ. έναντι του ενδεχομένου συμφωνίας, ενώ παραμένει άγνωστη η στάση που θα κρατήσει η πλειοψηφία των βουλευτών. Διότι, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα όπου θα διαμορφωθεί η τελική απόφαση, που θα είναι παράλληλα και καταλυτική για τις εξελίξεις στο εσωτερικό.

«Μη διανοηθεί κανείς στη Ν.Δ. ότι δεν θα γίνει ψηφοφορία και απόφαση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μόνο έτσι θα υπάρχει δέσμευση όλων μας» επεσήμανε χθες (Real) ο κ. Νικ. Κακλαμάνης, δηλώνοντας ότι ο ίδιος αν και τείνει προς το «όχι», «αν η Κ.Ο. πει “ναι”, θα πάω στη Βουλή και θα ψηφίσω “ναι”». Παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του κ. Σαμαρά διαμηνύουν ότι η απόφαση θα είναι του προέδρου, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι, εφόσον επιβεβαιωθεί διάσταση απόψεων μεταξύ του κ. Σαμαρά και των πρωτοκλασάτων αμφισβητιών, η Κοιν. Ομάδα ενδέχεται να αποτελεί το ευνοϊκότερο πεδίο για τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή