Πιθανό το Grexit προειδοποιεί η Λαγκάρντ

Πιθανό το Grexit προειδοποιεί η Λαγκάρντ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «είναι μία πιθανότητα», δήλωσε χθες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Παράλληλα, το ΔΝΤ διεμήνυσε στην Αθήνα ότι αν δεν πληρώσει μία δόση, τότε θα βρεθεί σε κατάσταση στάσης πληρωμών από την πρώτη ημέρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε διακοπή της χρηματοδότησης από το Ταμείο. Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα FAZ και απαντώντας σε ερώτηση που ανέφερε ότι οι χώρες του ευρώ βλέπουν τη νομισματική ένωση σε κίνδυνο και η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει, η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι το ΔΝΤ ανησυχεί για τη σταθερότητα σε όλον τον κόσμο και κάθε αβεβαιότητα ή πιθανό σημείο αδυναμίας τού προκαλεί ανησυχία.«Δεν είμαστε αφελείς και γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι περίπατος στο πάρκο. Είναι ένα περίπλοκο θέμα, που ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα χρειασθεί να αντιμετωπίσουν, διότι ελπίζω να βρουν έναν τρόπο συμφωνίας για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Αλλά, ξέρετε, είναι μία πιθανότητα…», πρόσθεσε.

Διέψευσε, επίσης, την εκτίμηση στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης ότι επίκειται αμέσως η επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο να φτάσουμε σε συνολική συμφωνία τις ερχόμενες ημέρες», και συμπλήρωσε ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να εκταμιεύσει νέα δόση αν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. «Εχουμε κανόνες, έχουμε αρχές. Δεν θα υπάρξει μισή αξιολόγηση του προγράμματος», είπε. Νωρίτερα, σε συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση (ARD), η κ. Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι έχει την αίσθηση πως «η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Ερωτώμενος αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Μπιλ Μάρεϊ, απάντησε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για ένα τρίτο πρόγραμμα». Υποστήριξε ότι το ΔΝΤ «είναι ευέλικτο και ανοιχτό σε εναλλακτικές (λύσεις)». Προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, «το πρόγραμμα πρέπει να βγάζει νόημα και να υπάρχει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους σε ένα ολοκληρωμένο σετ πολιτικών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος», συμπλήρωσε ο κ. Μάρεϊ. Οπως προειδοποίησε, όσο περνάει ο χρόνος τόσο επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση της χώρας, αν και, σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ δεν έχει εικόνα για τη ρευστότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ειδοποιήσει μέχρι χθες το Ταμείο αν προτίθεται να συγκεντρώσει τις πληρωμές του Ιουνίου σε μία, την οποία θα πρέπει να αποπληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα. Οπως επιβεβαίωσε ο κ. Μάρεϊ, δεν χρειάζεται έγκριση από το Ταμείο για κάτι τέτοιο, αλλά μόνο η έγγραφη ενημέρωσή του. Σχετικά με τις απειλές μη πληρωμής του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «αυτό που καταλαβαίνουν» στο Ταμείο είναι ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι προτίθεται να το πληρώσει» και αυτό αναμένουν. Αν δεν το κάνει, η διαδικασία μπορεί να είναι μακρά, αλλά από την πρώτη ημέρα η χώρα θα κηρυχθεί σε αθέτηση πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή