Πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Ιράν

Πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Ιράν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και του Ιράν έκαναν το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό και κυρίως τον ενεργειακό τομέα, ενώ αξιοσημείωτη είναι η σύμπτωση απόψεων για την ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας του «Ισλαμικού Κράτους».

Η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Κοτζιά και Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έθεσε τις βάσεις για μια σχεδιασμένη συνεργασία τόσο άμεσα, όσο και για τη μετά εμπάργκο εποχή, καθώς, όπως όλα δείχνουν, αν οι συνομιλίες της Γενεύης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στεφθούν με επιτυχία, οι σχέσεις των δύο χωρών θα γνωρίσουν άνθηση. Ο Ελληνας υπουργός σημείωσε ότι οι Ελληνες εφοπλιστές διαθέτουν μεγάλο στόλο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και πετρελαίου, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες θα έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην ενέργεια αλλά και στις μεταφορές.

Την πολιτική βούληση για πολυεπίπεδη συνεργασία εξέφρασαν οι δύο υπουργοί, ενώ σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμβολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δέχθηκε τον Ιρανό υπουργό και του εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για την ταχεία ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Κοτζιάς στις δηλώσεις του επισήμανε ότι πέραν της συνεργασίας στον πολιτικό και ενεργειακό τομέα, έγινε συζήτηση για την αναβάθμιση και της πολιτιστικής συνεργασίας, στην οποία συμφώνησε και ο Ιρανός ομόλογός του, ενώ και οι δύο υπουργοί έκαναν εκτενείς αναφορές στην ιστορική σχέση των δύο λαών.

Ο Ελληνας υπουργός τόνισε ότι προ ημερών υπέγραψε την έναρξη απευθείας πτήσεων από την Τεχεράνη στην Αθήνα, ενώ ο κ. Ζαρίφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις και υπογράμμισε την ταυτότητα απόψεων των δύο χωρών σε σειρά θεμάτων, όπως «της ειρήνης και της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», αλλά και την ανάγκη αντιμετώπισης του ISIS.

O Ιρανός υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες θα καλλιεργήσουν τις πολλές δυνατότητες συνεργασίας στους τομείς της τεχνολογίας, της ενέργειας, του τουρισμού, της γεωργίας αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, όπου υπάρχει κοινό συμφέρον μεταξύ των δύο λαών.

Τέλος, ο κ. Ζαρίφ ευχήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό «να σημειώσουν επιτυχία στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που τώρα είναι σε εξέλιξη, έτσι ώστε και εδώ με αξιοπρέπεια και σεβασμό να λυθεί το πρόβλημα, όπως κι εμείς προσπαθούμε αντιστοίχως για τα δικά μας θέματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή