Στροφή από Βενιζέλο ενόψει της συμφωνίας

Στροφή από Βενιζέλο ενόψει της συμφωνίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσχώρησης σε μια «κυβερνητική πλειοψηφία» που θα εφαρμόσει μια συμφωνία με τους εταίρους τάχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος. Η χθεσινή δήλωσή του συνιστά αισθητή διαφοροποίηση από τη μέχρι τώρα στάση του έναντι της κυβέρνησης και της πιθανής συμφωνίας την οποία θα συνομολογήσει με τους δανειστές και θα καταθέσει στη Βουλή για ψήφιση. Επικρίνοντας σφοδρότατα τον κ. Τσίπρα, σημείωσε χθες ότι πλέον, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν αρκεί μια συμφωνία, αλλά απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Παράλληλα, επισήμανε ότι «χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή όχι απλά και μόνο να συνάψει, αλλά και να εφαρμόσει τη συμφωνία αυτή. Και μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία διατεθειμένη να στηρίξει την εθνική προσπάθεια». Εθεσε, εν ολίγοις, ζήτημα αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος αλλά και των κομμάτων τα οποία τη στηρίζουν, από την παρούσα Βουλή.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, δύο εβδομάδες πριν από το συνέδριο, μια ακόμη ομάδα στελεχών, τα οποία προέρχονται κατά συντριπτική πλειονότητα από την Ελιά και όχι από το κόμμα, ζητούν με κείμενό τους την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ, τη μετεξέλιξη σε φορέα της Κεντροαριστεράς και ανάδειξη ηγεσίας από το συνέδριο. Πρακτικά, τα στελέχη ζητούν να μην εκλεγεί ο νέος πρόεδρος από τη βάση, γεγονός το οποίο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη –παρασκηνιακά– φορτισμένο ενδοκομματικό κλίμα. Ανάμεσα σε όσους υπογράφουν οι κ. Ν. Μπίστης, Π. Καψής, Γ. Βερνίκος, Ι. Γρυσπολάκης, Χρ. Δερβένης, Ν. Διακουλάκης, Π. Ιωακειμίδης, Ι. Τούντας, Κ. Χλωμούδης και Δ. Ψυχογιός. Υπέρ της μετεξέλιξης και σαφώς της ανάδειξης προέδρου από τη βάση τάχθηκε ο κ. Π. Κουκουλόπουλος.

Οι παρεμβάσεις των στελεχών υπέρ ανάδειξης προέδρου από το συνέδριο δύσκολα μπορεί να γίνουν αποδεκτές στο συνέδριο. Και τούτο διότι, προκειμένου να γίνει αυτό, πρέπει να πραγματοποιηθεί αλλαγή καταστατικού από το συνέδριο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιονδήποτε από τους υποψηφίους να στηρίξει μια θέση που δεν θα προβλέπει εκλογή προέδρου από τη βάση και με δεδομένο ότι οι σύνεδροι που αναδείχθηκαν δεν ελέγχονται κατά πλειοψηφία από κανέναν (Γεννηματά, Λοβέρδος, Κωνσταντινόπουλος αλλά και Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος δεν έχει αποφασίσει ακόμα), πιθανή σύγκρουση πάνω σε ένα τέτοιο θέμα θα οδηγούσε σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή