Οι Αμερικανοί δέχονται να εργαστούν περισσότερο χωρίς αύξηση

Οι Αμερικανοί δέχονται να εργαστούν περισσότερο χωρίς αύξηση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτική αποδεικνύεται η έρευνα της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ για την κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας, καθώς φέρνει στο φως την προθυμία σημαντικής μερίδας Αμερικανών εργαζομένων να εργαστούν περισσότερες ώρες για τον ίδιο μισθό. Είναι, έτσι, σαφές ότι δεν υφίσταται πίεση προς τους εργοδότες για αυξήσεις των μισθών καθώς τα πορίσματα της έρευνας καταδεικνύουν την πεποίθηση των εργαζομένων ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες για καλύτερα αμειβόμενη εργασία. Μερίδα οικονομικών αναλυτών σπεύδει, άλλωστε, να τα ερμηνεύσει ως απόδειξη του ότι παραμένει ακόμη προβληματική η κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας και, επομένως, η Fed δεν πρέπει να βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, καθώς κάτι τέτοιο θα δυσχεράνει την ανάκαμψη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με στόχο να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό υποαπασχολούνται οι Αμερικανοί εργαζόμενοι, η Federal Reserve συμπεριέλαβε για πρώτη φορά στο ερωτηματολόγιο της ετήσιας έρευνάς της την ερώτηση προς μισθωτούς εργαζομένους εάν προτιμούν να εργάζονται περισσότερες ώρες, τις ίδιες ώρες ή λιγότερες ώρες με τον ίδιο μισθό. Διαπίστωσε ότι το 36% των ερωτηθέντων θα ήταν πρόθυμο να εργάζεται περισσότερες ώρες για τον ίδιο μισθό, ενώ μεταξύ των εργαζομένων μερικής απασχόλησης το ποσοστό φθάνει στο 49%. Οπως σχολιάζει σχετικά ο Τόμας Σάιμονς, οικονομολόγος στην Jefferies LLC της Νέας Υόρκης, «όταν η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, επιμένει πως το ποσοστό της ανεργίας δεν αντικατοπτρίζει πλήρως το πρόβλημα στην αγορά εργασίας, μιλάει ακριβώς γι’ αυτό το πράγμα». Ο ίδιος καταλήγει στο συμπέρασμα πως «μέχρις ότου θεωρήσουν οι εργαζόμενοι ότι υπάρχουν ευκαιρίες για καλύτερους μισθούς, θα είναι ευχαριστημένοι να εργάζονται για τις ίδιες αποδοχές παρά να διακινδυνεύσουν για κάτι καλύτερο».

Δεν συμμερίζονται, πάντως, όλοι την άποψή του. Σύμφωνα με τον Κρις Ρούπκεϊ, οικονομολόγο της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, και μόνο το γεγονός ότι η ερώτηση τέθηκε ομοιόμορφα σε όλους τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων των μερικής απασχόλησης και των εργαζόμενων φοιτητών, «καταδεικνύει πως η Fed υπό την Τζάνετ Γέλεν θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά εργασίας». Ο ίδιος παραδέχεται, πάντως, ότι «δεν υπάρχει αρκετή πίεση για αυξήσεις μισθών». Στις ΗΠΑ το μέσο ωρομίσθιο έχει αυξηθεί μόλις κατά 2,2% μέσα στους 12 μήνες που έληξαν στα τέλη Απριλίου. Κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τις αυξήσεις που έχουν σημειωθεί απ’ όταν άρχισε να ανακάμπτει η αμερικανική οικονομία από την ύφεση. Υπολείπεται, άλλωστε, σημαντικά από τον ιστορικό μέσον όρο αυξήσεων που είναι της τάξεως του 3% έως 4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή