Ενα παράξενο δάσος στη Στέγη

Ενα παράξενο δάσος στη Στέγη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού, χτισμένου μέσα σε ένα σκοτεινό, αφιλόξενο δάσος, προσπαθούν να διατηρήσουν μια ψευδαίσθηση κανονικότητας, ενώ στην πραγματικότητα ζουν με τον φόβο μιας επικείμενης καταστροφής. Φαινομενικά «φυσιολογικοί», σύντομα αποδεικνύονται σχεδόν ψυχωτικοί και ανίκανοι να συνδεθούν ουσιαστικά ο ένας με τον άλλο. Οι σκηνές καθημερινότητας, μηχανιστικής επανάληψης, χαράς και βίας, που εκτυλίσσονται μέσα στις ξύλινες καλύβες τους, προβάλλονται σε γιγαντοοθόνες στη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, όπου έχει στηθεί το παράξενο δάσος της ριζοσπαστικής ομάδας FC Bergman.

Η πολυσυζητημένη θεατρική-κινηματογραφική παράσταση «300 el x 50 el x 30 el», που παρουσιάζεται απόψε και αύριο στο πλαίσιο του Fast Forward Festival, δανείζεται τον τίτλο της από τις διαστάσεις της Kιβωτού του Νώε σύμφωνα με τη Βίβλο: 300 πήχεις μήκος, 50 πήχεις πλάτος και 30 πήχεις ύψος. Στις βωβές ιεροτελεστίες, που εκτυλίσσονται ζωντανά επί σκηνής και στην οθόνη, τους κατοίκους του χωριού υποδύονται 13 ηθοποιοί και 80 εθελοντές. Μετά το τέλος της αποψινής παράστασης προγραμματίζεται συζήτηση με τους συντελεστές.

Στο πρόγραμμα του Fast Forward, που ολοκληρώνεται αυτή την Κυριακή, εντάσσεται και το «Domini Public» του Καταλανού Roger Bernat. Η πλατεία Κοτζιά θέτει το σκηνικό γι’ αυτή την πρωτότυπη «χορογραφία πλήθους», όπου οι θεατές μετατρέπονται σε περφόρμερ και πρωταγωνιστούν σε ένα τρισδιάστατο παιχνίδι ρόλων με έντονες αναφορές στη λογική του ψηφιακού σύμπαντος και στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Μια απρόσωπη φωνή τούς καθοδηγεί, τους κάνει ερωτήσεις και τους χωρίζει σε ομάδες ανάλογα με τις απαντήσεις τους: ορισμένοι γίνονται φυλακισμένοι, άλλοι δεσμοφύλακες και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού, συμμετέχοντας σε ένα βωβό, διαδραστικό κοινωνικό πείραμα.

Το έργο, που πήρε τον τίτλο του από μια πλατεία της Βαρκελώνης, έχει ήδη παρουσιαστεί σε υπαίθριους δημόσιους χώρους της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας και αλλού. Μετά το τέλος της παράστασης του Σαββάτου (10 μ.μ.), ο Roger Bernat θα συνομιλήσει με το κοινό στην πλατεία Κοτζιά. Παράλληλα, την Κυριακή στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα ««Η δημοκρατία χθες, σήμερα, αύριο: Κρίση και προοπτικές» στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, με τη συμμετοχή των καθηγητών John P. McCormick και Chantal Mouffe.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή