Αποσύνδεση τέλους ΑΠΕ από λογαριασμούς ζητεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Αποσύνδεση τέλους ΑΠΕ από λογαριασμούς ζητεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα αποσύνδεσης του τέλους που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (ΕΤΜΕΑΡ) έθεσε –εμμέσως πλην σαφώς– ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, με αφορμή την αύξηση των επισφαλειών που εμφανίζει η επιχείρηση στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους. Σχολιάζοντας την αρνητική επίδραση που είχε στη λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης η αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις σε 187 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015, από 158 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2014, σημείωσε ότι στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η θεαματική αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, «η οποία σε ό,τι αφορά στον βαθμό εισπραξιμότητας της ΔΕΗ τείνει να έχει τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις με το παλιό συνεισπραττόμενο από τη ΔΕΗ ΕΕΤΗΔΕ/ΕΕΤΑ». Ο κ. Παναγιωτάκης υπενθύμισε ότι το τέλος ΕΤΜΕΑΡ δεν είναι έσοδο της ΔΕΗ και επιβαρύνει ουσιαστικά το τελικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι Ελληνες καταναλωτές, με αποτέλεσμα ακόμη και οι συνεπείς πελάτες να αντιμετωπίζουν δυσχέρεια στην εξόφλησή του, ενώ υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ υποχρεούται να το αποδώσει, ακόμη και αν δεν το έχει εισπράξει.

Ο κ. Παναγιωτάκης έθεσε ως άμεση προτεραιότητα τη βελτίωση της εισπραξιμότητας της ΔΕΗ, εστιάζοντας κατ’ αρχάς σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών με βάση ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, όπως η οικονομική τους δυνατότητα, το ύψος της οφειλής και το καταναλωτικό προφίλ, χωρίς, όπως είπε, να παραλείπονται η προσπάθεια και οι αναγκαίες δράσεις για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας και των υπόλοιπων πελατών και κάθε είδους φορέων του Δημοσίου. «Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι θεμελιώδης προϋπόθεση, για να μπορέσει η ΔΕΗ να χρηματοδοτήσει την απρόσκοπτη λειτουργία της, καθώς και το επενδυτικό της πρόγραμμα σε έργα υποδομής και δικτύων, στρατηγικής σημασίας τόσο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ομίλου όσο και για την υποστήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Στα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε χθες η επιχείρηση, εμφανίζει μείωση κερδών σε ποσοστό 31,4%, παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4%, αποτέλεσμα της αύξησης των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 3,8%. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν, το πρώτο τρίμηνο του έτους, στα 55,7 εκατ. ευρώ έναντι 81,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 1.548,6 εκατ. ευρώ έναντι 1.488,9 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (ΕBITDA) διαμορφώθηκαν σε 129,6 εκατ. ευρώ έναντι 162,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 20%. Αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξη της συνολικής ζήτησης ενέργειας το πρώτο τρίμηνο του έτους, η οποία αυξήθηκε σε ποσοστό 8,9% και χωρίς τις εξαγωγές και την άντληση (καθαρή ζήτηση) κατά 8,6%. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες και στη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση από το νοικοκυριά, αλλά και στην αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αύξηση του όγκου των εγχώριων πωλήσεων της ΔΕΗ σε ποσοστό 8%, παρά τη μείωση κατά 0,7% ποσοστιαίες μονάδες του μεριδίου αγοράς της, το οποίο υποχώρησε στο 97,4% από 98,1%, το πρώτο τρίμηνο του 2014. Ενδιαφέρον εμφανίζουν, επίσης, τα στοιχεία για την παραγωγή της ΔΕΗ, καθώς η λιγνιτική εμφανίζεται μειωμένη σε ποσοστό 23,6% και του φυσικού αερίου σε ποσοστό 41,1%, ενώ οι εισαγωγές εμφανίζονται να έχουν υπερδιπλασιαστεί, καταγράφοντας αύξηση 57% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή