Η Porsche «πατάει» φρένο στην Κίνα

Η Porsche «πατάει» φρένο στην Κίνα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ιλιγγιώδη κέρδη που έχουν συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Porsche, η BMW και η Mercedes-Benz, από τις πωλήσεις τους στην Κίνα αναμένεται να περιοριστούν καθώς η εκστρατεία του Πεκίνου κατά της διαφθοράς αναγκάζει τους Κινέζους μεγιστάνες να περιορίσουν την τάση τους για επίδειξη του πλούτου τους και να στραφούν σε λιγότερο ακριβά μοντέλα. Φέτος, πάντως, αναμένεται πως η Κίνα θα εκθρονίσει τις ΗΠΑ από τη θέση της μεγαλύτερης αγοράς πολυτελών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Οι πωλήσεις της Porsche στην Κίνα τριπλασιάστηκαν από το 2010 φθάνοντας πέρυσι τα 47.000 οχήματα. Ολο και περισσότεροι Κινέζοι εκατομμυριούχοι αγοράζουν τώρα το μοντέλο Macan, που κοστίζει 90.038 δολάρια και είναι σαφώς φθηνότερο από το Cayenne, που στην Κίνα πωλείται έναντι 156.800 δολαρίων.

Το Macan έχει, άλλωστε, μικρότερη μηχανή, κάτι που στην Κίνα συνεπάγεται 30% λιγότερους φόρους. Επικαλούμενη, έτσι, την αύξηση των πωλήσεων του Macan, η εταιρεία ερευνών του κλάδου IHS Automotive εκτιμά πως φέτος το σύνολο των πωλήσεων της Porsche στην Κίνα θα αυξηθεί κατά περίπου 20%, πλησιάζοντας τα 60.000 οχήματα. Αν επαληθευτεί, οι πωλήσεις της Porsche την Κίνα θα υπερβούν σαφώς τα 53.000 οχήματα όπου υπολογίζεται πως θα φθάσουν στην αμερικανική αγορά. Σε ό,τι αφορά, όμως, το 2016 εκτιμάται πως η αύξηση των πωλήσεών της στην Κίνα θα περιοριστεί σε ποσοστό κάτω από το 5%.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και για άλλες βιομηχανίες πολυτελών αυτοκινήτων, όπως η BMW. Η Κίνα, παραμένει, πάντως, ιδιαιτέρως προσοδοφόρα αγορά. Η τιμή του Cayenne στην Κίνα είναι υπερδιπλάσια από τα 58.300 δολάρια όπου πωλείται στις ΗΠΑ. Σημαντικό τμήμα της προορίζεται για δασμούς και φόρους, αλλά και πάλι τα κέρδη της Porsche παραμένουν υψηλά. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πολυτελών οχημάτων μπορούν να προσβλέπουν και πάλι σε μεγάλα κέρδη, καθώς ο αριθμός των Κινέζων με περιουσία άνω του ενός εκατ. δολαρίων αναμένεται ότι το 2016 θα αυξηθεί με ρυθμό διπλάσιο από την αντίστοιχη αύξηση των πλουσίων στη Βόρεια Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή