Εύσημα από εσωτερικό και, κυρίως, εξωτερικό

Εύσημα από εσωτερικό και, κυρίως, εξωτερικό

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις καλύτερες των εντυπώσεων έχουν κερδίσει τα μέλη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών και ειδικά ο πρόεδρός του, κ. Γ. Χουλιαράκης (φωτ.). Τα θετικά σχόλια έρχονται τόσο από το εσωτερικό όσο κυρίως από το εξωτερικό. Μάλιστα, παράγοντες με γνώση των συζητήσεων που γίνονται στις Βρυξέλλες και σε επίπεδο Brussels Group, χαρακτηρίζουν τον κ. Χουλιαράκη ως σοβαρό επαγγελματία που έχει καταφέρει να αντιστρέψει το άκρως αρνητικό κλίμα των τελευταίων μηνών και έχει κερδίσει τον σεβασμό των συνομιλητών του. Οπως, δε, πληροφορείται η στήλη, κάποιοι στους κόλπους του Brussels Group θα μπορούσαν να τον δουν ακόμη και στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ειδικά μετά και την κριτική που έχει ασκηθεί στον κ. Γ. Βαρουφάκη από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Σειρά μέτρων για να διασφαλίσουν την οικονομική τους επάρκεια στο εξωτερικό έχουν λάβει από τις αρχές του 2015 οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που είναι στο χρηματιστήριο. Οι πωλήσεις πραγματοποιούνται κυρίως σε πελάτες με μειωμένο εισπρακτικό ρίσκο. Εχουν συνάψει ασφάλιση πιστώσεων για πωλήσεις στο εξωτερικό και υπάρχει μεγάλη διασπορά του πελατολογίου, καθώς δεν υπάρχει πελάτης με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% των συνολικών εσόδων για τις περισσότερες. Τα όρια από τράπεζες του εξωτερικού είναι σημαντικά μεγαλύτερα από τα επίπεδα δανεισμού. Για να μειωθεί ο συναλλαγματικός κίνδυνος, οι εταιρείες έχουν συνάψει συμβόλαια αντιστάθμισης με προθεσμιακά συμβόλαια.

Η ΕΕΤΤ στο στόχαστρο

Tην αναγκαιότητα τοποθέτησης προέδρου στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) τόνισαν στον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σπίρτζη οι επικεφαλής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Οι κ. Μιχ. Τσαμάζ (ΟΤΕ), Γλ. Περσιάνης (Vodafone), Ν. Ζαρκαλής (Wind) και ο γεν. διευθυντής της ΕΕΚΤ Γ. Στεφανόπουλος έθεσαν μετ’ επιτάσεως την πλήρωση της θέσης, η οποία «χηρεύει» μετά την παραίτηση του κ. Κ. Λουρόπουλου, λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Χωρίς πρόεδρο η ΕΕΤΤ αναμφίβολα δυσλειτουργεί, αλλά όπως διεφάνη στη συνάντηση, στόχος του αναπλ. υπουργού δεν είναι η τοποθέτηση προέδρου, αλλά η κατάργηση όλων των μελών της και των υπερεξουσιών της.

Εκπτωση για τη μονάδα της ΔΕΗ ζητεί ο Π. Λαφαζάνης

Αίτημα για ουσιαστική μείωση του τιμήματος για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ υπέβαλε ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Λαφαζάνης στην ανάδοχη κοινοπραξία του έργου. Το αίτημα υποβλήθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Mitsubishi Hitachi Power Ρ. Κίεχλ και στον υπεύθυνο του τμήματος πωλήσεων της ίδιας εταιρείας κ. M. Γιόχεμ, που επισκέφτηκαν τον κ. Λαφαζάνη έπειτα από πρόσκληση του ιδίου. Ο υπουργός χαρακτήρισε το αίτημα για μείωση του τιμήματος (1,4 δισ. ευρώ) δίκαιο και εύλογο, και πρόσθεσε ότι μια θετική ανταπόκριση από την πλευρά της κοινοπραξίας θα συνιστούσε και μια χειρονομία καλής θέλησης προς τον ελληνικό λαό, που δοκιμάζεται.

«Η χώρα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή»

Την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας (φωτ.), μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ. «Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν την τύχη της οικονομίας και την προοπτική της χώρας μας» τόνισε ο κ. Καραβίας. «Η χώρα μας πρέπει να ολοκληρώσει άμεσα την τρέχουσα διαπραγμάτευση, θέτοντας τέλος σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητος που είχε σοβαρές υφεσιακές συνέπειες, να οριστικοποιήσει μια ρεαλιστική συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους, έτσι ώστε όλες οι παραγωγικές δυνάμεις, απερίσπαστες, να συμβάλουν στη μεγάλη εθνική προσπάθεια για επιστροφή στην ανάπτυξη». «Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ», συνέχισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, «η χώρα έχει ανάγκη από ανάπτυξη, ανάπτυξη που απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής, εξωστρέφεια και προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή