Fair play και FIFA

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα δεν πέσαμε από τα σύννεφα όταν υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA συνελήφθησαν, κατηγορούμενα για διαφθορά: από τοπικά πρωταθλήματα έως το Champions League, από φιλικούς έως τελικούς Κυπέλλου, αντιμετωπίζουμε αγώνες με ένα εύφλεκτο μείγμα αφελούς προσμονής και κυνισμού. Αυτή είναι η ομορφιά αλλά και η κατάρα της σχέσης μας με το άθλημα: παρότι επανειλημμένως απογοητευμένοι, οι οπαδοί συνεχίζουν να ελπίζουν· αλλά, με τη βεβαιότητα ότι το παιχνίδι είναι «στημένο», δεν περιμένουν μόνο η ομάδα τους να είναι καλύτερη, αλλά απαιτούν και η διοίκηση να την προστατεύσει από τις μηχανορραφίες των αντιπάλων. Οταν η ομάδα τους κερδίζει, λίγοι οπαδοί διαμαρτύρονται αν πιστέψουν ότι αυτό οφείλεται σε λαθροχειρία· όταν χάνει, συχνά οι καταγγελίες πέφτουν βροχή, κι ας είχε φανεί κατώτερη στο γήπεδο.

Οταν Ελβετοί αστυνομικοί συνέλαβαν στελέχη της FIFA στη Ζυρίχη, την Τετάρτη, εκτελώντας εντάλματα αμερικανικών αλλά και ελβετικών δικαστικών αρχών σχετικά με κατηγορίες εκτεταμένης διαφθοράς, Ελληνες εισαγγελείς ήδη προχωρούσαν με τη δική τους έρευνα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι κατηγορίες συμπεριλαμβάνουν τη σύσταση «εγκληματικής οργάνωσης», που καθόριζε ποιοι κατείχαν και κατέχουν κρίσιμες θέσεις στη διοίκηση του ποδοσφαίρου, ποιες ομάδες θα κέρδιζαν, πώς θα μοιραζόταν το χρήμα, η επιρροή κ.ά. Επίσης, ερευνώνται καταγγελίες για «στημένους» αγώνες. Ενώ η υπόθεση της FIFA εστιάζεται στην πώληση επιρροής σε όποιον πρόσφερε τα περισσότερα, η διαφθορά στην Ελλάδα φαίνεται να εμπεριέχει αυτό το στοιχείο, αλλά να τρέφεται επίσης και από τους σκοτεινούς πειρασμούς του στοιχήματος (νόμιμου και μη).

Είναι στη φύση των ανθρώπων να επιδιώκουμε πάντα να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο. Είτε αντιμετωπίζουμε ζιζάνια στον λαχανόκηπο είτε αντιπάλους στην αγορά ή στο πεδίο μάχης, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιζήσουμε, για να νικήσουμε. Οπως στο χωράφι ο καθένας επιδιώκει τον αποτελεσματικότερο τρόπο να υποτάξει τα αγριόχορτα χωρίς να δηλητηριαστεί ο ίδιος, ο πολιτισμός είναι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε κανόνες ώστε λαοί να επιζήσουν μέσα στον αέναο ανταγωνισμό χωρίς να παγιδεύονται σε ατελείωτους πολέμους μεταξύ τους. Τα αθλήματα –κυρίως τα ομαδικά– είναι θαυμάσια μεταφορά για τον πολιτισμό: για να μπορέσουν ταλέντα να αναδειχθούν, πρέπει να τους παρέχεται απόλυτη ισότητα ευκαιριών στο γήπεδο, όπου οι κανόνες ισχύουν για όλους και η διοίκηση είναι δίκαιη. Η αίσθηση του fair play δεν είναι διάχυτη. Από τα κατώτερα ελληνικά πρωταθλήματα έως τις αντιθέσεις χωρών στη διεθνή πολιτική σκηνή, κάποιοι πάντα πιστεύουν ότι το παιχνίδι είναι «στημένο» εναντίον μας. Φυσικά, οι Ρώσοι κατήγγειλαν ότι η έρευνα εναντίον της FIFA αποσκοπεί στην υπονόμευση του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς καθαρούς κανόνες, που θα επιτρέπουν σε παίκτες και οπαδούς να ελπίζουν σε δικαιοσύνη. Η λευκή γραμμή καθορίζει το γήπεδο όπου συγκεκριμένοι νόμοι εφαρμόζονται και όπου πρέπει να φαίνεται ότι εφαρμόζονται (έστω και αν αυτό απέχει από την καθημερινότητά μας). Για δεκαετίες, η FIFA χάραζε τις δικές της γραμμές αυτοκρατορικής αυτονομίας και έθετε κανόνες που η ίδια δεν τηρούσε. Οποιο και αν είναι το κίνητρο των ΗΠΑ, η κάθαρση είναι επιβεβλημένη, προκειμένου η ελπίδα να μπορεί να υπερτερεί της απογοήτευσης και της οργής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή