Εβδομάδα αποφάσεων για την κυβέρνηση

Εβδομάδα αποφάσεων για την κυβέρνηση

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα καθοριστικών εξελίξεων για τη χώρα θα είναι η τρέχουσα, καθώς η κυβέρνηση θα κληθεί να εγκαταλείψει την τακτική τού «βλέποντας και κάνοντας» και να αποφασίσει οριστικά εάν θα προχωρήσει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές κάνοντας επώδυνους συμβιβασμούς ή εάν θα κηρύξει στάση πληρωμών έναντι του ΔΝΤ, είτε με τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου είτε μονομερώς.

Τα χρήματα για την καταβολή τόσο της πρώτης δόσης του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ύψους 297 εκατ. ευρώ, όσο και των επομένων τριών, συνολικά 1,3 δισ. ευρώ, μπορούν να βρεθούν. Για την πρώτη δόση υπάρχει η δυνατότητα να μετατεθούν για αργότερα μέσα στον μήνα κάποιες επιχορηγήσεις προς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν τα αναγκαία ποσά για να πληρωθούν και το ΔΝΤ και οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις).

Η κυβέρνηση πριν από 15 ημέρες αποφάσισε ότι θα πληρώσει το ΔΝΤ (με ένα ξεχασμένο απόθεμα υπέρ του Ταμείου) στο παρά πέντε και μόνο αφού το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν τα λεφτά για να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις. Κυβερνητικά στελέχη λένε πως το ΔΝΤ θα πληρωθεί μόνο εάν ή επειδή θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές έως τις 5 Ιουνίου. Ωστόσο, ώς τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές και παρά την αισιοδοξία που εκπέμπει η Αθήνα, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλη και ως προς το πακέτο της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση και ως προς τις επιμέρους πτυχές της.

Κατ’ αρχάς, η κυβέρνηση θέλει να συνοδεύεται το κλείσιμο της αξιολόγησης με κάποια προοπτική ελάφρυνσης του χρέους και με ένα αναπτυξιακό πακέτο, ώστε να μπορεί να το «πουλήσει» στο εσωτερικό και κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ευρωζώνη, από την άλλη, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για «κούρεμα», αλλά και ό,τι δώσουν ως ελάφρυνση του χρέους θέλουν να το εντάξουν στο επόμενο πακέτο. Ως προς τα αναπτυξιακά, αυτά είναι ευκολότερα, δεδομένου ότι υπάρχει το πακέτο Γιουνκέρ που έχει ήδη «πουληθεί» αρκετά και μπορεί να «ξαναπουληθεί» με διάφορους τρόπους, έστω κι αν τα μόνα πραγματικά λεφτά που έχει είναι 2 δισ. από το ΕΣΠΑ.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους, τα μεγάλα κεφάλαια της αξιολόγησης (δημοσιονομικά, ασφαλιστικό και εργασιακά) είναι ακόμη ανοιχτά, ενώ οι θεσμοί ζητούν να παγώσουν όλες οι μονομερείς ενέργειες, μεταξύ αυτών και οι προσλήψεις που έχουν γίνει στο Δημόσιο. Αναλυτικά:

Δημοσιονομικά: Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και την Πέμπτη, μεταξύ των δύο πλευρών υπήρχε χάσμα 1,5% του ΑΕΠ ή σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ στην εκτίμηση για το ποιο θα είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα χωρίς πρόσθετα μέτρα. Ως προς τον ΦΠΑ, η ελληνική πλευρά προτείνει ένα σχήμα με τρεις συντελεστές (6,5%, 10% και 21%) με κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά. Παρά το γεγονός ότι αυτό το σχήμα δίνει επιπλέον έσοδα 1 δισ., οι πιστωτές ζητούν περισσότερα. Ο κ. Γιουνκέρ το είχε προσδιορίσει σε 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ.

Ασφαλιστικό: Στο μόνο σημείο στο οποίο υπάρχει σύγκλιση είναι ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά επί της αρχής. Οι πιστωτές ζητούν να εφαρμοστούν άμεσα οι περιορισμοί, ενώ η κυβέρνηση θέλει να εφαρμοστούν αργότερα, από το 2020 και με εξαιρέσεις για κάποιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Επίσης, η κυβέρνηση επιμένει να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, αλλά να ενταχθεί το θέμα στη γενικότερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ο διάλογος για την οποία θα ξεκινήσει αργότερα. Οι πιστωτές θέλουν να εφαρμοστεί κανονικά όπως έχει συμφωνηθεί, όπως και το σύνολο των νόμων που έχουν ψηφιστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Οι πιστωτές θέλουν να μην αλλάξει τίποτα τώρα, αλλά να επανεξετασθεί το θέμα σε λίγους μήνες με οδηγό τις προτάσεις του ILO που θα βασίζονται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών: η κυβέρνηση ζητεί να μεταθέσει για αργότερα μεταρρυθμίσεις, με το επιχείρημα ότι «πρέπει να πιάσει πρώτα τα μεγάλα ψάρια», ώστε να περάσει ευκολότερα μεταρρυθμίσεις που ακουμπούν πολυπληθέστερες επαγγελματικές ομάδες. Οι πιστωτές ωστόσο ζητούν να σταματήσουν μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης, όπως αυτές που αφορούν τους φαρμακοποιούς, και να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του toolkit του ΟΟΣΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή