Η αλήθεια για τη «μάχη» της Μέρκελ με τον Σόιμπλε

Η αλήθεια για τη «μάχη» της Μέρκελ με τον Σόιμπλε

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Τρίτη η εφημερίδα Welt, η σοβαρή εκδοχή της Bild, που επίσης ανήκει στον όμιλο Αξελ Σπρίνγκερ, φιλοξένησε άρθρο με τίτλο «Μονομαχία Μέρκελ – Σόιμπλε περί Grexit». «Η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών διαφωνούν: Η Μέρκελ θέλει ηπιότητα έναντι της Αθήνας, ο Σόιμπλε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης το Grexit. Ασαφές παραμένει ποιος θα επικρατήσει. Εκείνη έχει περισσότερη εξουσία, εκείνος έναν ισχυρό σύμμαχο», το ΔΝΤ, επισήμανε η εφημερίδα.

Ισχύει πράγματι ότι οι δύο ισχυρότεροι πολιτικοί της Ευρώπης ξιφουλκούν για τα μάτια μας μόνο ή πρόκειται για ένα ακόμη déjà vu της γνωστής διανομής ρόλων μεταξύ τους: «καλός μπάτσος» η Μέρκελ – «κακός μπάτσος» ο Σόιμπλε; Γερμανοί αναλυτές καγχάζουν ειρωνικά σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις, θεωρώντας ότι οι διαφορές είναι αμελητέες και περιορίζονται κυρίως σε επίπεδο ύφους και όχι ουσίας.

«Είναι ένα αδύναμο ρεπορτάζ με αμφισβητούμενες πηγές», αναφέρει ένας εξ αυτών, που έχει πολύ σοβαρή πρόσβαση στο υπουργείο Οικονομικών. «Η καγκελάριος είναι εξίσου αγανακτισμένη με τον Σόιμπλε για τη συμπεριφορά της κυβέρνησής σας», επισημαίνει στην «Κ». «Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφασίσει κάτι παρακάμπτοντας τον Σόιμπλε. Εκείνος εκπροσωπεί την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και μάλλον και της συντηρητικής παράταξης στο Μπούντεσταγκ. Ακόμη κι αν το ήθελε η Μέρκελ, δεν θα μπορούσε να τον αγνοήσει. Αλλά ούτε καν ισχύει κάτι τέτοιο. Απλώς δεν θέλει να ξεκαθαρίσει πλήρως τη στάση της», εξηγεί.

Οι ίδιες πηγές αμφισβητούν το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι η Μέρκελ ήταν εκείνη η οποία πριν από πέντε χρόνια ήθελε οπωσδήποτε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας, προκειμένου να τίθενται αυστηροί όροι για την αποπληρωμή κάθε δόσης. «Παρεμπιπτόντως ο Σόιμπλε ήταν τότε κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ. Γι’ αυτό μην υπολογίζετε ότι η Μέρκελ ακολουθεί μαλακή στάση. Κι εκείνη έχει τα χέρια δεμένα». Mε δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν συμμετοχή του ΔΝΤ για να συνεχίσουν τη βοήθειά τους προς την Ελλάδα, «αυτό θα γίνει εξαιρετικά απίθανο, αν η κυβέρνησή σας δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ», τονίζουν.

Αν όντως επαληθευθεί η δεύτερη εκδοχή της διανομής ρόλων, ο «κακός» Σόιμπλε θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο πολύτιμος από την ήπια καγκελάριο. Διότι στόχος αυτής της σκληρής στάσης είναι να απορροφάει τους κραδασμούς στο εσωτερικό του κόμματός του και να νομιμοποιεί στα μάτια της κοινής γνώμης την πολιτική διάσωσης. Η συμβολή του προς αυτήν την κατεύθυνση επιβεβαιώθηκε και πριν από την τελευταία ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος όταν μετά το δικό του «μασάζ» προς τους βουλευτές της παράταξής του, οι αντάρτες περιορίστηκαν στους 29.

Στην επόμενη ψηφοφορία, όμως, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα, αφού οι δυνάμει διαφωνούντες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 100.

Οι εκπρόσωποι του «όχι»

Ο Κλάους Πέτερ Βιλς είναι ένας από τους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών που ψηφίζει συστηματικά «όχι» σε οιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα. Κληθείς από την «Κ» να σχολιάσει την παραίτηση του ηγετικού στελέχους των Χριστιανοκοινωνιστών, Πέτερ Γκάουβαϊλερ, ο οποίος σημειωτέον άφησε την έδρα του λόγω απόκλισης από την επίσημη γραμμή στο ζήτημα της Ελλάδας, απάντησε:

«Ειδικά η τελευταία ψηφοφορία για την Ελλάδα με συνολικά 29 “όχι” από τις τάξεις Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (ανάμεσά τους πολλοί νεαροί συνάδελφοι) και οι πάνω από 100 δηλώσεις εναντίον ενός νέου πακέτου βοήθειας μού δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι βρίσκομαι στον σωστό δρόμο. Είναι υπερβολικά σημαντικό να αντανακλάται και στο Κοινοβούλιο η επικριτική άποψη της κοινής γνώμης για τα ευρωπαϊκά μέτρα διάσωσης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εκπροσωπείται αυτή από το Κόμμα της Αριστεράς… Θα συνεχίσω να προσπαθώ να φέρω το κόμμα μου στην ορθή πορεία».

Εχει ενδιαφέρον ότι τέτοιου είδους θέσεις ήταν πριν από μερικά χρόνια περιθωριακές, εκπροσωπούνταν μόνο από τον κ. Βιλς και κάποιους ομοϊδεάτες συναδέλφους του. Τώρα σχεδόν το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών φέρεται έτοιμο να καταψηφίσει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή