Η Ζωή και ο Αλέξης, δύο δρόμοι που δεν διασταυρώθηκαν ποτέ

Η Ζωή και ο Αλέξης, δύο δρόμοι που δεν διασταυρώθηκαν ποτέ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 27 Ιανουαρίου 2015, συνέβη κάτι ασυνήθιστο. Η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, προταθείσα από την κυβέρνηση για την προεδρία της Βουλής, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και παρακολούθησε την ορκωμοσία του υπουργικού συμβουλίου. Εκτοτε, πολλοί την έχουν επικρίνει ότι με αυτή την κίνησή της «κομματικοποίησε» το τρίτο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα. Οξυδερκείς παρατηρητές και γνώστες της εσωτερικής πραγματικότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωναν τότε ότι η πρόεδρος της Βουλής είχε άλλη στόχευση, όταν περιχαρής έσφιγγε το χέρι του κ. Αλ. Τσίπρα. Ηθελε να αποδείξει ότι η διατήρησή της μακριά από το υπουργικό συμβούλιο δεν θα την άφηνε και «εκτός» της πολιτικής επικαιρότητας.

Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με την κ. Κωνσταντοπούλου δεν άργησαν, όπως είχαν προβλέψει οι «παλιές καραβάνες» της Κουμουνδούρου, να εισέλθουν σε τροχιά σύγκρουσης. Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια είχαν φανεί από νωρίς. Η κ. Κωνσταντοπούλου άρχισε να δυσκολεύει τους βουλευτές όλων των κομμάτων, έφτιαξε μια σειρά επιτροπών, απαγόρευσε στην Αστυνομία να αποτρέπει την είσοδο διαδηλωτών στη Βουλή. Ολα αυτά ενοχλούσαν το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο ο κ. Τσίπρας, απορροφημένος από τις εντονότατες διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό, έδινε μικρή σημασία στις επικοινωνιακές πρωτοβουλίες της προέδρου της Βουλής. Μέχρι τις 18 Μαρτίου, όταν η κ. Κωνσταντοπούλου, με την ευχέρεια που της παρέχει το αξίωμά της, έκανε δεκτό αίτημα της Χρυσής Αυγής να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Λίγη ώρα μετά τη συγκεκριμένη ανακοίνωσή της, η κ. Κωνσταντοπούλου εκλήθη στο γραφείο του κ. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός, σε πολύ έντονο ύφος, της επισήμανε να μην προχωρήσει στην αποδοχή του αιτήματος της Χρυσής Αυγής.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η εικόνα της κ. Κωνσταντοπούλου να βαδίζει προς τον αστυνομικό διευθυντή που ήταν υπεύθυνος για την απαγόρευση της πρόσβασης διαδηλωτών στο υπουργείο Εσωτερικών και στο Μέγαρο Μαξίμου, μόλις 24 ώρες πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη Ρίγα, προκάλεσε εκνευρισμό στο επιτελείο του κ. Τσίπρα. Λίγο νωρίτερα, η κ. Κωνσταντοπούλου είχε αρνηθεί στον κ. Ν. Παππά την επίσπευση της ακρόασης του νέου Δ.Σ. της ΕΡΤ από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η συνεδρίαση, τελικά, διεξήχθη τη Δευτέρα που πέρασε. Εκεί η κ. Κωνσταντοπούλου διαφοροποιήθηκε από την κυβερνητική γραμμή, ψηφίζοντας «παρών» στην έγκριση του κ. Λ. Ταγματάρχη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, αφού τον «ανέκρινε» επί 11ωρο.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αποφεύγει να συνομιλεί τακτικά με την κ. Κωνσταντοπούλου. Τον ρόλο του μεσάζοντα έχει αναλάβει άλλοτε ο κ. Παππάς, άλλοτε ο κ. Ι. Δραγασάκης, ο οποίος μάλιστα είχε υποστεί προ περίπου δύο εβδομάδων τη σφοδρή επίθεση της κ. Κωνσταντοπούλου για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Οι πορείες του κ. Τσίπρα και της κ. Κωνσταντοπούλου ουδέποτε διασταυρώθηκαν. Οταν εκείνος γινόταν ο πρώτος γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού (με καθοδηγητές τους κ. Ν. Βούτση και Ι. Μπαλάφα και τον «Φλωμπέρ», όπως ήταν γνωστός ανάμεσα σε φίλους ο κ. Αλ. Φλαμπουράρης), η κ. Κωνσταντοπούλου συνέχιζε τις σπουδές της στο εξωτερικό. Οταν, λίγα χρόνια αργότερα, ο κ. Τσίπρας έμπαινε στον προθάλαμο της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνη άνοιγε το δικηγορικό της γραφείο, απέναντι από αυτό του πατρός της και πρώην προέδρου του ΣΥΝ, κ. Ν. Κωνσταντόπουλου. Η επόμενη ημέρα στις σχέσεις των δύο προσώπων προμηνύεται μάλλον θολή και θα κριθούν πολλά από τη συμφωνία που τελικά θα επιτύχει (ή όχι) η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή