Ελληνογερμανικό Γραφείο Νεολαίας αλλά με… αγκάθια

Ελληνογερμανικό Γραφείο Νεολαίας αλλά με… αγκάθια

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Γερμανίδα υφυπουργός Οικογένειας και Νεολαίας Κάρεν Μαρκς, που έρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα με σκοπό να διαμορφώσει τις συνθήκες λειτουργίας του Ελληνογερμανικού Γραφείου Νεολαίας (ΕΓΝ), δεν έχει εύκολη αποστολή. Οι δύο πλευρές μπορεί να έχουν τυπικά συμφωνήσει στη δημιουργία του θεσμού, μπορεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας –και «η Αριστερά»– να την υποστηρίζουν, αλλά ο… διάβολος βρίσκεται ως συνήθως στις λεπτομέρειες. Η Γερμανία έχει δημιουργήσει άλλους δύο παρόμοιους θεσμούς ως απόρροια των σχέσεων που θέλησε να αναπτύξει μετά τον Πόλεμο και την επανένωση το 1990, με τους δύο μεγάλους γείτονές της: τη Γαλλία και την Πολωνία.

Το Γαλλογερμανικό Γραφείο Νεολαίας ιδρύθηκε το 1963, όταν οι δύο αντίπαλοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Γαλλία και Γερμανία, υπέγραψαν τη συνθήκη του Ελυζέ. Είναι ανοιχτό σε άτομα από 3 έως 30 ετών, δίνοντας κύριο βάρος στα παιδιά και στους εφήβους. Η φιλοσοφία αυτού του Γραφείου, που έχει έδρα στο Παρίσι και στο Βερολίνο, στηρίζεται, όπως και στο Γερμανοπολωνικό Γραφείο, στην πεποίθηση ότι για να «κρίνεις πρέπει να γνωρίσεις». Ενα παιδί ή ένας έφηβος που συμμετέχει σε πρόγραμμα του Γαλλογερμανικού Γραφείου Νεολαίας μπορεί να κάνει πρακτική εξάσκηση στην άλλη χώρα ή ακόμα και να φοιτήσει στο σχολείο της άλλης χώρας. Οι οργανισμοί αυτοί έχουν μεγάλους προϋπολογισμούς σε σύγκριση με τον ελληνογερμανικό οργανισμό, που θα διαθέτει προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ . Σύμφωνα με την πρακτική των δύο άλλων Γραφείων, η συμμετοχή πρέπει να είναι 50-50% και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Μπορεί η Ελλάδα να διαθέσει σήμερα στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται 3 εκατ. ευρώ γι’ αυτήν τη δραστηριότητα; Η γερμανική «Αριστερά» καλεί γι’ αυτόν τον λόγο να καταβάλει η Γερμανία εξ ολοκλήρου το ποσό του προϋπολογισμού, αλλά εδώ προκύπτει ένα άλλο ζήτημα. Το Γραφείο στις άλλες δύο περιπτώσεις είναι ανεξάρτητο από τις δύο κυβερνήσεις. Πώς μπορεί να γίνει αυτό, όταν η μία κυβέρνηση το χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου και μάλιστα σε μια μάλλον λεπτή φάση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις;

Η χρηματοδότηση δεν είναι το μόνο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Η επίσκεψη της Γερμανίδας υφυπουργού, η οποία θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Δημήτρη Χασάπη, έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, αλλά οι εκλογές και οι διαφορετικές επείγουσες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης το καθυστέρησαν. Το Γραφείο θα χρειασθεί, εκτός από τη λύση των προβλημάτων του προϋπολογισμού, ένα καταστατικό και μία έδρα.

Σκέψεις γίνονται αυτή να βρίσκεται εκτός Αθηνών, όπως συμβαίνει με το Γερμανοπολωνικό Γραφείο που στη Γερμανία έχει την έδρα του στο Πότσδαμ.

Βελτίωση της εικόνας

Η δημιουργία του Ελληνογερμανικού Γραφείου Νεολαίας ήταν ομόφωνη της συνέλευσης των Ελληνογερμανικών Κοινοτήτων στη Βαμβέργη το 2013. Με πρωτοβουλία του προέδρου τους Ζίγκριντ Σκαρπέλη Σπερκ, η απόφαση υιοθετήθηκε στο πρόγραμμα της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού κατά τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της, το φθινόπωρο του 2013. Η δημιουργία του Γραφείου συνυπεγράφη παρουσία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και τον προέδρου της ΟΔΓ Γιόακιμ Γκάουκ τον Σεπτέμβριο του 2014 στο Βερολίνο.

Η εκμάθηση της γλώσσας και η επαγγελματική εκπαίδευση με στόχο την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας είναι μέσα στις προτεραιότητες της δραστηριότητας του Ελληνογερμανικού Γραφείου Νεολαίας. Δεν πρόκειται ωστόσο για θεσμό που έχει σχέση με την εύρεση εργασίας. Σε σχέση με τα άλλα δύο Γραφεία, οι λόγοι της δημιουργίας του σχετίζονται περισσότερο με το κύμα αντιγερμανισμού στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης και τη δραματική επιδείνωση της δημόσιας εικόνας της Γερμανίας στη χώρα μας, που πριν από την κρίση, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ήταν η πιο δημοφιλής χώρα της Ευρώπης ανάμεσα στους Ελληνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή