Σύντομα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

«Διαβάζει» τα αντικείμενα

Μια δωρεάν υπηρεσία με όνομα Wolfram Language Image Identification Project, η οποία μπορεί να αναγνωρίζει τα αντικείμενα στις φωτογραφίες που «ανεβάζουν» οι επισκέπτες, ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγες ημέρες η Wolfram Research. Η αμερικανική εταιρεία έχει στο ενεργητικό της το λογισμικό Mathematica και το Wolfram Alpha, την πρώτη μηχανή αναζήτησης που καταλαβαίνει και απαντάει απευθείας στις ερωτήσεις των χρηστών της. Οπως και το Wolfram Alpha, η νέα υπηρεσία βασίζεται στην τεχνολογία των νευρωνικών δικτύων, η οποία μιμείται τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μόλις αναρτήσει κανείς μια φωτογραφία, η ιστοσελίδα θα ταυτοποιήσει τι εικονίζεται σε αυτήν –π.χ. το είδος του ζώου, την ιστορική προσωπικότητα ή το μνημείο– παραθέτοντας επιπλέον πληροφορίες. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας Stephen Wolfram, τις περισσότερες φορές η πλατφόρμα τα καταφέρνει εξαιρετικά καλά, ενώ θα συνεχίσει να «εκπαιδεύεται» από τους προγραμματιστές.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΡΟΥΧΑ

Δοκιμαστήρια με «έξυπνους» καθρέφτες

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ολοένα και περισσότερες αλυσίδες καταστημάτων ρούχων εγκαθιστούν στα δοκιμαστήριά τους «έξυπνους» καθρέφτες, δηλαδή καθρέφτες που «καταλαβαίνουν» τι ακριβώς δοκιμάζει ο πελάτης, ώστε π.χ. με το πάτημα ενός κουμπιού να μπορεί αυτός να αλλάξει το χρώμα του καινούργιου ρούχου στο είδωλό του, για να επιλέξει εκείνο που του ταιριάζει καλύτερα. Επιπλέον, οι hi-tech καθρέφτες «γνωρίζουν» όλα τα προϊόντα που υπάρχουν στο κατάστημα και προτείνουν σε κάθε πελάτη ρούχα που συνδυάζονται με αυτό που έχει φορέσει. Επιστρατεύοντας την τεχνολογία, τα φυσικά καταστήματα θέλουν να προσφέρουν δυνατότητες στους καταναλωτές που μέχρι σήμερα έδιναν μόνο τα αντίστοιχα e-shop, κάνοντας παράλληλα πιο ελκυστική τη δοκιμή ρούχων. Κι αυτό γιατί, από τους πελάτες που φθάνουν μέχρι το δοκιμαστήριο, το 71% τελικά θα αγοράσει κάποιο από τα προϊόντα που θα προβάρει.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Για πίεση, καρδιά και διαβήτη

Ενα «ηλεκτρονικό τατουάζ» που μετράει τους σφυγμούς και την αρτηριακή πίεση και μία διαγνωστική συσκευή σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας που αναλύει δείγματα αίματος και σάλιου για την παρακολούθηση διαβητικών ή ασθενών με καρδιαγγειακά προβλήματα είναι δύο από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα βιοαισθητήρων για ιατρικές εφαρμογές. Οι δύο καινοτομίες παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο συνέδριο στη Λισσαβώνα, ενώ το «ηλεκτρονικό τατουάζ» αναπτύχθηκε από επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, χρησιμοποιώντας νανοσωλήνες άνθρακα και γραφένιο. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία και είναι αρκετά ελαστικό για να μην ξεκολλάει από το δέρμα. Η διαγνωστική συσκευή κατασκευάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Linköping στη Σουηδία για να ελαττώσει το κόστος των μικροβιολογικών αναλύσεων – το οποίο ήδη έχει περιορίσει στα 5 δολάρια, με προοπτική να το μειώσει ακόμη περισσότερο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή