Κοτζιάς στην FAZ: Τα μνημόνια δημιούργησαν κοινωνικό πρόβλημα

Κοτζιάς στην FAZ: Τα μνημόνια δημιούργησαν κοινωνικό πρόβλημα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν οι τρεις πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας για τη νέα γενιά περιορίζονται στις λέξεις "τιμωρία", "μνημόνιο" και "κυρώσεις", τότε έχουμε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα», ανέφερε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, στην γερμανική εφημερίδα FAZ, σε συνέντευξή του κατά την οποία αναφέρθηκε στα χρόνια των μνημονίων στην χώρα μας.

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς φιλοξενείται στην ένθετη επιφυλλίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung και προβληματίζεται για τη νέα ευρωπαϊκή γενιά, η οποία «ταΐζεται με στερεότυπα», ενώ «λείπουν οι τα οράματα και οι πραγματικές αξίες».

 

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε προφανώς μαθηματικοποιήσει τον άνθρωπο, τον έχουμε ορίσει ως σκλάβο των αριθμών. Από τη δεκαετία του '60 ισχύει η πολιτική θεωρία που θέλει τους ανθρώπους να είναι καλά, όταν οι αριθμοί είναι καλά. Το πιο σημαντικό για μας πρέπει είναι να μην "σπάσει" κανείς τον άνθρωπο, να μπορεί να διατηρήσει την υπερηφάνεια του, την αισιοδοξία του, την ελπίδα του».

 

«Αν λέμε: "Απαγορεύεται να ονειρεύεσαι, τότε υποσκάπτουμε την ηθική μας υπόσταση. Περιμένουν από μας να πούμε στην νεολαία μας ότι ως τώρα τίποτα δεν έγινε καλά, ότι ο ελληνικός μας τρόπος ζωής δεν αξίζει. Εγώ απαντώ σε αυτό: παλαιότερα οι Γερμανοί μας θαύμαζαν, αυτό το μεγάλο έθνος, με τον μεγάλο του πολιτισμό (ενν. την Ελλάδα). Αυτοί ήταν που μας έκαναν και πάλι σημαντικούς μέσω της ελληνικής φιλοσοφίας. Αυτό ήταν μια πράξη αγάπης στην Ιστορία» σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, και συμπληρώνοντας «πράγματι είμαστε εύθυμοι, αισιόδοξοι, χαιρόμαστε τη ζωή» διερωτάται: «Αυτός ο τρόπος ζωής είναι λοιπόν "αντιπαραγωγικός"; Εκπαιδεύουν οι αγορές καλούς ανθρώπους;».

 «Η λέξη "λαός" μου φαίνεται η ιδανική μεταφορική έννοια για τη δημιουργία μιας νέας, χειραφετημένης Ελλάδας. Μιας Ελλάδας, η οποία διαθέτει το θάρρος, επιτέλους, να σηκωθεί. Ένα κράτος, την Ελλάδα, μπορείς να το σώσεις σώζοντας τον λαό», ανέφερε για την «ανοικοδόμηση» της κοινωνίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη σημερινή νεολαία της Ευρώπης, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει: «Δεν λέω ότι συγκεκριμένες αποφάσεις, κυρώσεις και μνημόνια δεν επιτρέπεται να ανήκουν στα "πολιτικά εργαλεία". Αλλά δεν επιτρέπεται να περιορίζεις την συναναστροφή με τους ανθρώπους σε αυτά τα εργαλεία. Εμείς οι Έλληνες δεν χάσαμε πόλεμο και δεν καταστρέψαμε βιομηχανικά κανέναν. Έχουμε όμως διαφθορά και κακούς θεσμούς. Πρέπει το ένα, τη διαφθορά, να το καταργήσουμε και το άλλο, τους θεσμούς, να το βελτιώσουμε».

 

«Τι αξιοπρέπεια απομένει στους Έλληνες;», ρωτά ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο Νίκος Κοτζιάς ότι «ο άνθρωπος διατηρεί την αξιοπρέπειά του όταν έχει την αίσθηση ότι δεν ακολουθεί πράγματα που είναι λάθος. Όταν βάζει την ανθρώπινη φύση μπροστά από την ανάγκη. Ο άνθρωπος έχει αξιοπρέπεια, όταν ο άλλος, ο ηττημένος, δεν πρέπει να ντρέπεται. Εγώ ο ίδιος ντρέπομαι όταν δεν μπορώ να βοηθήσω άλλους. Ελπίζω να το είπα αυτό με αξιοπρέπεια».

 

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρεται ακόμη σε 7.000 ανθρώπους που αυτοκτόνησαν στην Ελλάδα από το 2010, επισημαίνοντας ότι «αυτό δείχνει ότι το χειρότερο είναι να μην έχει κανείς προοπτική», αλλά και στους επιστήμονες οι οποίοι εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια τη χώρα. «Η εκπαίδευσή τους έχει στοιχίσει στο ελληνικό κράτος 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ευρώπη, η Γερμανία έχουν πάρει κυρίως αυτούς τους ανθρώπους. Είναι το φυσικό μέλλον της χώρας, η παραγωγική νεολαία της χώρας. Εμείς, ο ελληνικός λαός, έχουμε δώσει 14.000 γιατρούς. Η εκπαίδευσή τους στοίχισε τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν πρόκειται μόνο για οικονομικές μετατοπίσεις στην Ευρώπη, αλλά και, από ελληνική σκοπιά, κυρίως για μετατοπίσεις ανθρώπων», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή